Vanessa Kogan gripen av polis

Den amerikanska människorättsförsvaren Vanessa Kogan greps i dag av polis och fördes till domstol för att bötfällas och utvisas. Som iöst.nu tidigare rapporterat tvingas Kogan efter elva år att lämna Ryssland.

Chefen för människorättsorganisationen Rättsligt initiativ, Pravovaja initiativa, fördes av polis bort från sitt hem i Moskva. Det meddelar organisationens pressekreterare Ksenija Babitj. Syftet är att ställa henne till svars i den lokala domstolen i Koptevräjongen, för att ha brutit mot den ryska utlänningslagen.

Den aktuella paragrafen, 18.8, föreskriver bötesstraff ”med eller utan” utvisning. I Kogans fall lär det blir fråga om utvisning, tror Babitj.

Kogan har bott i Ryssland i elva år. Organisationen hon leder kom från början till för att söka upprättelse för de som drabbats av övergrepp i det andra tjetjenska kriget i början av 00-talet, men har sedan breddat verksamheten till att omfatta andra delar av Kaukasien och även till fall av genusrelaterat våld.

Den är förbunden med nederländska Stichtung Justice Initiative. Genom Europadomstolen för mänskliga rättigheter har man utverkat skadestånd från ryska myndigheter på totalt 25 miljoner euro åt sina klienter, uppgav Vanessa Kogan nyligen i en intervju med brittiska The Guardian.

– Många av dem är från Norra Kaukasien, sa Kogan i intervjun, och många av dem har anklagats för terroristbrott. I säkerhetstjänsternas ögon försvarar vi förstås terrorister.

I september ansökte Vanessa Kogan, vars make och två barn är ryska medborgare, om eget ryskt medborgarskap. Hon nekades dock detta med hänvisning till att hon utgör en säkerhetsrisk. I början av december meddelades hon att hon hade två veckor på sig att lämna landet.

Andra ledande ryska människorättsorganisationer har protesterat mot beslutet att utvisa Vanessa Kogan.