Villkorligt för videobloggare

Videobloggaren Jegor Zjukov dömdes i dag till ett villkorligt fängelsestraff, och förbjuds att administrera internetsidor under de närmaste två åren. Han möttes av en jublande folkmassa.

Zjukov greps i samband med sommarens demonstrationer mot riggandet av valet till Moskvas stadsfullmäkige, där många oppositionella kandidater nekades delta. Efter att först ha anklagat honom för deltagande i upplopp fokuserade myndigheterna i stället på hans videoblogg och åtalade honom för uppvigling till extremism.

Jegor Zjukov studerar statsvetenskap på Moskvas välrenommerade ekonomiska universitet och videobloggen förenar hans intellektuella intresse med hans politiska engagemang. Ett av inläggen innehöll 198 olika metoder för civil olydnad – alltifrån demonstrativ tystnad till att sätta eld på sig själv – tagna ifrån en uttömmande lista ihopsatt av den kände och numera avlidne amerikanske statsvetaren Gene Sharp.

Åklagaren hade begärt fyra års fängelse men domaren nöjde sig med tre års villkorligt straff, vilket ses som en stor framgång för Jegor Zjukov. Domaren förbjöd också Zjukov att administrera webbsajter under de närmsta två åren och uppmanade honom att inte begå några som helst förseelser, eftersom detta kan resultera i att det villkorliga fängelsestraffet omvandlas till ett reellt. Zjukov hade under tiden före rättegången varit underkastad husarrest vilken nu upphörde.

När Zjukov lämnade domstolen möttes han av en stor och jublande folkmassa och ett pressuppbåd. Innan han fortsatte tillsammans med sin advokat uppmanade han de närvarande att visa lika starkt stöd för andra åtalade i det så kallade Moskvafallet, alltså de som anklagas i samband med sommarens protester.

Opinionsstödet för Zjukov har varit mycket starkt, och han har även fått moraliskt stöd från sitt universitet – prorektorn närvarade i dag vid rättegången och Zjukov har tilldelats ett pris av universitetet. Dess rektor säger dock samtidigt att man inte stödjer Zjukovs videobloggande.

Mycket uppskattad har även Jegor Zjukovs egen slutplädering inför rätten varit. Där konstaterade han att Rysslands makthavare offentligt försöker positionera sig som försvarare av traditionella värderingar, så som ansvarskänsla och människokärlek, men i själva verket kräver motsatsen av sina medborgare.

Källa: Novaja Gazeta