Visselblåsare sökte asyl i Frankrike

Den belarusiske man, ”Sergej S.”, som ska ha överlämnat en stor mängd tortyrvideor från ett fängelsesjukhus i Saratovlänet, sökte på lördagen asyl i Frankrike. Det meddelar Gulagu.net.

Gulagu.net säger att man hjälpt ”Sergej S.” att fly Ryssland och Belarus till Paris, dit han alltså anlände med flyg på lördagen via ett icke-angivet nordafrikanskt land. ”Han vore i verklig fara om han hamnade i Ryssland eller Belarus” – skriver Gulagu.net i sin Telegramkanal – ”där KGB och FSB kommer att gripa och döda honom genom att rigga en olycka eller ett påstått självmord.”

Gulagu.net ska ha hjälpt Sergej S. att hålla sig undan på olika adresser i några veckors tid, medan säkerhetstjänsten FSB och utrikesspionaget SVR varit på jakt efter honom och hans videofiler.

Sergej S. ska själv ha utsatts för misshandel i fängelset innan han som programmerare fick sköta fängelsesjukhusets IT-system och därmed kunde samla bevis om den omfattande tortyren, däribland sexuell sådan. Efter fem års fängelse för narkotikabrott ska han ha frigetts i februari i år.

”Han riskerade sitt liv för att rädda andra genom att dela med sig av det hemliga videoarkivet”, skriver Gulagu.net.

Gulagu.net betyder ”Nej till Gulag” på ryska. Dess grundare Vladimir Osetjkin är själv verksam i exil i Frankrike, där Sergej S. nu alltså söker asyl.

Gulagu.net:s offentliggörande av tortyrvideorna i början av oktober har lett till sju brottsutredningar om övergreppen. Fyra personer ur ledningen på fängelsesjukhuset har också avskedats och chefen för kriminalvården i Saratovlänet har avgått.

På lördagen rapporterades också att Utredningsmyndigheten inlett en utredning om ett upplopp som ska ha ägt rum i ett fängelse i en annan del av Ryssland, i Nordossetien. Enligt myndighetsuppgifter ska tvåhundra intagna ha deltagit i upploppet som utlöstes då två av dem vägrade medverka i en visitation och uppviglade de andra. Gulagu.net hävdar dock att upploppet utlöstes av att intagna misshandlades med batonger och i protest skar sig i handlederna.

Gulagu.net ska ha fått ett telefonsamtal från en intagen, som också skickat ett foto där man ser spår av batongslagen. Som vanligt bryr sig dock inte myndigheterna om vad som har föregått upploppet, kommenterar Osetjkin till AFP.

I april rapporteras ett liknande upplopp ha ägt rum i Angarsk i Sibirien. Även detta ska ha utlösts av misshandel från vakternas sida. Kriminalvården bekräftade också själv att intagna hade skadat sig själva i samband med händelsen.