Youtubare inför rätta i Groznyj

Islam Nuchanov greps, torterades och anklagades för vapenbrott efter att ha lagt ut en video om de tjetjenska makthavarnas lyxbostäder. I går överfölls en journalist och advokat som ville bevista rättegången mot honom.

Det var 31 oktober som Nuchanov lade ut en video från ett bättre bostadsområde i Groznyj där anhängare till den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs uppgavs bo. Nuchanov är knappast någon prominent videobloggare – hans konto har i dag 55 prenumeranter och innehåller bara fyra videor. Redan följande dag fördes han dock bort och hölls till slutet av november olagligt på en polisstation, där hans far så småningom fann honom sönderslagen. Han ska också ha torterats med elchocker på stationen, men inte av polisen utan av Kadyrovanhängare som bor i det utpekade bostadsområdet.

Makhavarna menade att Nuchanov hade gjort sin video på uppdrag av den landsflyktige videobloggaren Tumso Abdurachmanov. Polisen upplyste Nuchanovs far om att Nuchanov hade minst tio år i fängelse att vänta.

Nuchanovs ryska hustru Jelena Melnik har dock inte bara försökt få polisen att besinna sig utan även engagerat den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, människorättsorganisationen Kommittén mot tortyr, samt den officiella ryska människorättsombudsmannen Tatiana Moskalkovas kontor i fallet.

Polisens svar har varit att fabricera en historia om hur Nuchanov i början av november påkoms med en pistol i sin bil, släpptes, och sedan greps först i slutet av november. Tiden av olagligt frihetsberövande och tortyr har därmed trollats bort.

Rättegången mot honom pågår nu i Groznyj och ska officiellt vara öppen att bevista. Novaja Gazeta-journalisten Jelena Milasjina och advokaten Marina Dubrovina stoppades i morse ändå från att komma in, på order av domstolschefen, men ska senare ha blivit insläppta. Sent i går kväll överfölls de även vid sitt hotell av en grupp män och kvinnor varav de senare slog och sparkade besökarna, medan tilltaget filmades. Milasjova och Dubrovina uppfattar händelsen som en avskräckningsaktion.

Även Nuchanovs hustru Jelena Melnik har mottagit hot och fått en gatsten inkastad genom fönstret till den bostad där hon bor med parets två små barn.

Källa: Novaja Gazeta 1, 2, 3