Ytterligare nio års fängelse för Navalnyj

Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömdes i dag för ytterligare två påstådda brott: förskingring och domstolstrots. Straffet blev nio års fängelse.

Rättegången om de nya anklagelserna har pågått sedan 15 februari. Då domen i dag skulle läsas upp hölls ett hundratal journalister utanför rättssalen. I stället fick de se domaren läsa upp domslutet via videolänk från två andra lokaler.

Åklagaren hade begärt hela 13 års fängelse men beslutet blev alltså 9 år.

Anklagelsen om förskingring handlar om pengar insamlade genom Navalnyjs framgångsrika crowdfunding inför 2018 års presidentval, där han inte tilläts ställa upp. Åklagaren har hävdat att av 588 miljoner insamlade rubel så har 356 miljoner rubel (drygt trettio miljoner kronor enligt dagens kurs) använts för privata ändamål.

Anklagelsen offentliggjordes i december 2020 då Navalnyj befann sig i Tyskland där han återhämtade sig från ett giftmordsförsök som den ryska säkerhetstjänsten ska ha legat bakom. Många uppfattade att syftet med den nya anklagelsen var att avskräcka Navalnyj från att återvända hem till Ryssland.

Dock gjorde han följande månad just detta och greps omedelbart, varefter ett tidigare villkorligt fängelsestraff omvandlades till ett reellt där två och ett halvt år då återstod att avtjäna. Demonstrationer mot fängslandet – ackompanjerade av oro kring Navalnyjs hälsa i fängelset – följdes av att hans organisationer extremiststämplades och förbjöds. De flesta av hans tidigare medarbetare befinner sig nu i exil.

Anklagelsen om domstolstrots handlar om hans debatterande med domaren under en rättegång för ett år sedan, där han dömdes för att i en kampanjvideo ha förolämpat en gammal krigsveteran. Han kallade då domaren för ”obersturmbahnführer”.

Utöver allt Navalnyj tidigare har dömts för väntar fortfarande eventuell rättegång om anklagelser för att ha skapat ett extremistiskt samfund och för brott mot en lag som i sällsynta fall brukar användas mot destruktiva sekter.

Navalnyj är populär bland unga ryssar men betraktas med skepsis bland befolkningen i stort. Han har under det gångna årtiondet gjort spektakulära avslöjanden om den ryska maktelitens korruption och varit den ende oppositionsledare som kunnat organisera landsomfattande demonstrationer.