Zjukov överfölls nära hemmet

Den unge regimkritikern Jegor Zjukov, som i vintras dömdes till villkorligt fängelse, överfölls i förrgår kväll och misshandlades. Ett politiskt beställningsverk, menar han.

Det var efter att ha medverkat i en podcast som Zjukov tog t-banan hem, gick och handlade på vägen, och sedan överfölls nära huset där han bor. Han hann aldrig se den eller de som överföll honom, men tyckte sig höra ljudet av en sparkcykel innan det första slaget träffade honom i huvudet.

Zjukov föll till marken där slag eller sparkar fortsatte att regna över hans huvud och särskilt ansikte. Han tror att misshandeln kan ha pågått i en halv minut. Lyckligtvis tycks han ha klarat sig utan allvarliga skador, trots sönderslagna läppar samt blodvite och svullnader i ansiktet.

Ögonvittnen ska ha sett två gärningsmän på sparkcyklar.

Polisen ska ha tagit det inträffade på allvar och även dess extremismavdelning gör åtminstone sken av att vilja hjälpa till med utredningen.

Även 24 juli försökte två män ge sig på Zjukov invid porten till hans hus. När de närmade sig bakifrån sa en av dem frågande hans namn. Zjukov vände sig om och lyckades därför undvika det första slaget, varpå han även lyckades springa ifrån männen. Jegor Zjukov antar att samma personer ligger bakom gårdagens överfall.

Hans advokat Murad Murzajev förklarar att man har bilder från övervakningskameror från förra gången, och därför vet både hur de och bilen de anlände med såg ut. Männen ska dock ha burit munskydd. De bar träningskläder och såg starka ut. Vittnesmålen om det senaste överfallet pekar mot liknande signalement.

Zjukov spekulerade förra gången i att överfallet kunde ha beställts av Michail Degtiarjov, tillförordnad guvernör i Chabarovskregionen. Protester mot häktningen av länets tidigare guvernör är en av de mer dramatiska politiska händelserna i Ryssland på senare tid.

Zjukov tror att gärningsmännen båda gångerna lyckades tajma in hans hemkomst eftersom hans medverkan i olika evenemang de aktuella kvällarna har varit känd via sociala medier.

Den 22-årige Jegor Zjukov hade en populär Youtubekanal och blev känd i samband med förra sommarens protester inför de riggade lokalvalen i Moskva. Han ställdes inför rätta för att ha propagerat för civil olydnad, enligt de metoder som utarbetats av den amerikanske statsvetaren Gene Sharpe. En bred opinion vände sig emot åtalet och i december dömdes Zjukov till villkorligt fängelse samt förbjöds att administrera internetsidor. I stället har han nu ett program i radiokanalen Moskvaekot.

Zjukov har studerat vid Moskvas ekonomiska elituniversitet och skulle nu ha påbörjat en avgiftsbelagd magisterutbildning i filmskapande med den kände regissören Vladir Mirzojev. I sista stund lades kursen dock ned, av allt att döma för att man inte ville ha in Zjukov på universitetet igen. Mirzojev, själv oppositionellt sinnad, säger i en kommentar att man får invänta bättre tider.