Viktor Zolotov hotar Navalnyj

Chefen för det ryska nationalgardet – Putins förre livvakt Viktor Zolotov – utmanar oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj på envig och lovar att förvandla honom till en ”saftig kotlett”.

Bakgrunden är att Navalnyjs antikorruptionsfond – som tidigare bland annat avslöjat premiärminister Medvedevs dolda tillgångar och riksåklagaren Tjajkas omfattande skumraskaffärer – nyligen publicerade nya uppgifter om just nationalgardet.

I fokus står Zolotovs deklarerade personliga förmögenhet och inköpen av livsmedel till nationalgardet – som jämfört med förra året har stigit i flerfaldigt i pris.

Nationalgardet har offentligen tillbakavisat anklagelserna. I en första dementi talade man om säsongsmässiga prisvariationer, i en andra om att den tidigare konkursmässiga leverantören hade dumpat priserna.

Nu vänder sig Viktor Zolotov även personligen till Navalnyj i ett videomeddelande. Han förklarar att han visserligen ägnat sig åt affärer och ”verkligen inte är fattig”, men att nationalgardet självt – tillsammans med kompetenta myndigheter – avslöjar ohederliga leverantörer och att Navalnyjs inte har något att hämta där.

Zolotov säger att hans officersheder inte tillåter honom att låta Navalnyjs förtal förbli obesvarat.

– Jag utmanar er helt enkelt till envig, säger han i videon. I ringen, på tatamimattan, var som helst, där jag lovar att på några minuter göra er till en fin saftig kotlett.

I videon beskriver Zolotov också Navalnyj som en ”klon” och ”marionett”, som är ”tillverkad i ett amerikanskt provrör”, i syfte att destabilisera situationen i Ryssland. Han liknar Navalnyj vid Chodorkovskij och Berezovskij och säger att de alla är själlösa människor utan fosterland.

– Om ni tillåter er, herr Navalnyj, att förtala mig eller mina familjemedlemmar igen så lovar jag att innan jag kliver över er och torkar av skorna på er så ska jag ordna en föreställning för alla anställda vid nationalgardet. Och jag lovar er att sedan kommer ni att skämmas för att visa er ute.

Viktor Zolotov blev 2016 chef för det då nybildade nationalgardet. Detta har beskrivits som Putins pretorianska garde avsett att slå ned protester. Zolotov har också ett förflutet som Putins personlige livvakt. Efter mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov 2015 tycks det ha varit han som träffade en överenskommelse med den tjetjenska Kadyrovregimen, om att lämna ut gärningsmännen till rättvisan men att skydda uppdragsgivarna.

Aleksej Navalnyj avtjänar för närvarande 30 dagars arrest för att ha organiserat protestmöten mot det riggade presidentvalet tidigare i år. I söndags greps ett tusental av hans anhängare under fredliga protester mot en pensionsreform.

Källa: Mediazona