CNN: Ukraina bakom Wagnerhistorien

Den märkliga historien med 33 ryska legosoldater som greps inför förra årets presidentval i Belarus, beskrivs nu av amerikanska CNN som en ukrainsk komplott för att snärja soldaterna. Enligt kanalen bekräftas detta även av en amerikansk myndighetskälla.

Zelenskyj träffade Biden

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner sig just nu på besök i USA. På onsdagen träffade han sin amerikanske kollega Joe Biden, och utlovades förnyat stöd.

Ukrainare inte nöjda med nutidshistorien

Det råder en svag övervikt av negativa känslor gentemot de trettio åren av ukrainsk självständighet, konstaterar en opinionsundersökning inför årsdagen 24 augusti. En annan undersökning tyder dock på att något fler ser sig som européer än som sovjetmänniskor.

Upplopp vid presidentadministration

Några tusen anhängare av den ukrainska ytterhögern drabbade på lördagen samman med polis utanför president Volodymyr Zelenskyjs arbetsresidens. Protesten tycks ha utlösts av polistillslag mot kriminella aktivister i Charkiv.

Belarusisk aktivist hittad hängd

Den 26-årige belarusiske aktivisten Vital Sjysjou – som i går hittades hängd i Kiev – samlade information om belarusiska KGB:s verksamhet i utlandet. Det uppger den radikala Telegramkanalen Nexta.

Zelenskyj vill träffa Biden innan Putinmöte

16 juni ska det planerade toppmötet mellan USA:s Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin äga rum i Schwez. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill gärna träffa Biden innan dess – närsomhelst och varsomhelst.

Lagförslag mot oligarker

President Volodymyr Zelenskyj lade i går fram ett lagförslag i det ukrainska parlamentet, radan, riktat mot oligarkinflytandet i landets politik. Lagen ska om den går igenom gälla för en period om tio år.

Putins man anklagas för förräderi

Putins förtrogne i Ukraina, oligarken och politikern Viktor Medvedtjuk, utreds för landsförräderi. Det meddelade landets riksåklagare i går tisdag utan att nämna honom annat än med första bokstaven i hans efternamn.

Troligt att Zelenskyj och Putin möts

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är villig att träffa Vladimir Putin. Denne föreslog i tv i förra veckan ett möte i Moskva.

Biden vill träffa Putin

USA:s president Joe Biden uppmanade i går Vladimir Putin att dra tillbaka de ryska trupperna som samlats kring Ukraina, och föreslog ett toppmöte mellan de två ledarna. Där vill han diskutera alla meningsskiljaktigheter.