Redaktören för iöst.nu slutar på Östgruppen

Nyhetsuppdateringarna angående Belarus, Ryssland och Ukraina har pausats tillsvidare.

Barnsjukhus bombdrabbat i Mariupol

Minst 17 personer rapporteras skadade i vad som ska ha varit en rysk flygbombning i går i hamnstaden Mariupol. Videobilder från platsen visar en stor bombkrater på en innergård, skadade eller chockade människor som hjälps ut ur en byggnad – däribland en gravid kvinna – samt vad som tycks ha varit utrymda lokaler. Både en förlossningsklinik och ett intillliggande barnsjukhus drabbades.

Strid vid kärnkraftverk

En brand utbröt i natt vid Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzjalänet i samband med att Ryssland tog över det. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj manar nu omvärlden att ingripa för att undvika nukleär terrorism från Rysslands sida.

Ryssland anfaller Ukraina

Tidigt på morgonen gjorde Rysslands president Vladimir Putin ett videoframträdande där han annonserade en ”militär specialoperation” i Ukraina, med stöd av FN-stadgans artikel 51 om individuellt och kollektivt självförsvar. Attacker rapporteras nu runtom i landet och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tillsammans med parlamentet utlyst krigstillstånd.

Parismöte om vapenvila

Representanter för Ryssland och Ukraina möttes för första gången på länge i Paris i går. Bland många meningsskiljaktigheter var man dock överens om att vapenvilan i Donbass måste upprätthållas.

Porosjenko utreds för förräderi

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko utreds för landsförräderi, meddelade landets utredningsmyndighet i går. Anklagelserna handlar om att han låtit separatistrepublikerna sälja kol till Ukraina.

Hård press mot Nato och Ukraina

Spänningen kring Ukraina tar sig nu uttryck i allt mer långtgående krav och skarpa varningar från Rysslands sida. I dag höjde nya uttalanden ytterligare temperaturen.

Biden och Putin i videosamtal

Mot bakgrund av den stigande spänningen kring Ukraina möttes de amerikansk och ryska presidenterna i går på videolänk. Det över två timmar långa samtalet beskrivs som rättframt men tycks inte gett några tydliga resultat.

Påstådda kupplaner avslöjade

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i dag att man upptäckt planer på en statskupp som skulle äga rum på onsdag eller torsdag i nästa vecka. Kreml förnekar inblandning.

Underrättelsechef befarar attack

Kring månadsskiftet januari-februari kan Ryssland komma att anfalla Ukraina, säger en ukrainsk underrättelsechef i en intervju. Detta mot bakgrund av den senaste tidens rapporter om ökad rysk truppnärvaro nära gränsen.