Biden vill träffa Putin

USA:s president Joe Biden uppmanade i går Vladimir Putin att dra tillbaka de ryska trupperna som samlats kring Ukraina, och föreslog ett toppmöte mellan de två ledarna. Där vill han diskutera alla meningsskiljaktigheter.

Zelenskyj stänger tv-kanaler

Tre proryska tv-kanaler stängs enligt beslut av Ukrainas säkerhetsråd med president Volodymyr Zelenskyj i spetsen. Den egentliga måltavlan antas vara oligarken Viktor Medvedtjuk och det oppositionella partiet För livet.

Lockdown efter nyårsfirande

Ukraina ska införa vad som där beskrivs som en lockdown för att bromsa spridningen av Covid-19. Men det ska ske först efter att invånarna har firat jul och nyår.

Ungerskt fullmäktige provocerar

Den nyvalda fullmäktigeförsamlingen i det lilla Siurte väcker ont blod genom att efter ha svurits in sjunga grannlandet Ungerns nationalsång. Ungern anklagas också för att ha försökt blanda sig i lokalvalen i regionen.

Domstol slår tillbaka

Spänningar präglar Ukrainas system mot korruption. Nu anser en specialdomstol mot korruption att en tillsynsinstitution försöker utöva otillbörliga påtryckningar.

Domstol avfärdar alternativ

Alternativa versioner om flygkraschen i östra Ukraina 2014 avfärdas av en domstol i Haag. Ryskstödda separatister och en rysk Buk-missil står i centrum för rättegången som pågår sedan i mars i år.

Nya val på flera håll

På flera håll måste de ukrainska lokalvalen göras om. I staden Brovary med över hundratusen invånare gick valet inte rätt till och en förvaltningsdomstol har avsatt hela valnämnden.

Fler borgmästarval klara

På söndagen hölls en andra omgång i borgmästarvalen i ytterligare ett dussin städer. Samtidigt står det nu klart att över hundra partier har fått in sina representanter i de många lokala fullmäktigeförsamlingarna.

Rörig valavslutning i Odessa

I går genomfördes en andra omgång i borgmästarval som inte avgjordes redan under de huvudsakliga lokalvalen 25 oktober. Valdeltagandet blev nu ännu lägre, 24 procent jämfört med 37 då.

Zelenskyj vill sparka domstol

Ukrainas president vill ogiltigförklara Konstitutionsdomstolens beslut om korruptionslagarna – och avskeda domarna. Huruvida detta är lagligt eller inte är oklart. Konstitutionsdomstolens beslut att ogiltigklara landets…