Belarusisk aktivist hittad hängd

Den 26-årige belarusiske aktivisten Vital Sjysjou – som i går hittades hängd i Kiev – samlade information om belarusiska KGB:s verksamhet i utlandet. Det uppger den radikala Telegramkanalen Nexta.

Zelenskyj vill träffa Biden innan Putinmöte

16 juni ska det planerade toppmötet mellan USA:s Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin äga rum i Schwez. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill gärna träffa Biden innan dess – närsomhelst och varsomhelst.

Lagförslag mot oligarker

President Volodymyr Zelenskyj lade i går fram ett lagförslag i det ukrainska parlamentet, radan, riktat mot oligarkinflytandet i landets politik. Lagen ska om den går igenom gälla för en period om tio år.

Putins man anklagas för förräderi

Putins förtrogne i Ukraina, oligarken och politikern Viktor Medvedtjuk, utreds för landsförräderi. Det meddelade landets riksåklagare i går tisdag utan att nämna honom annat än med första bokstaven i hans efternamn.

Troligt att Zelenskyj och Putin möts

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är villig att träffa Vladimir Putin. Denne föreslog i tv i förra veckan ett möte i Moskva.

Biden vill träffa Putin

USA:s president Joe Biden uppmanade i går Vladimir Putin att dra tillbaka de ryska trupperna som samlats kring Ukraina, och föreslog ett toppmöte mellan de två ledarna. Där vill han diskutera alla meningsskiljaktigheter.

Zelenskyj stänger tv-kanaler

Tre proryska tv-kanaler stängs enligt beslut av Ukrainas säkerhetsråd med president Volodymyr Zelenskyj i spetsen. Den egentliga måltavlan antas vara oligarken Viktor Medvedtjuk och det oppositionella partiet För livet.

Lockdown efter nyårsfirande

Ukraina ska införa vad som där beskrivs som en lockdown för att bromsa spridningen av Covid-19. Men det ska ske först efter att invånarna har firat jul och nyår.

Ungerskt fullmäktige provocerar

Den nyvalda fullmäktigeförsamlingen i det lilla Siurte väcker ont blod genom att efter ha svurits in sjunga grannlandet Ungerns nationalsång. Ungern anklagas också för att ha försökt blanda sig i lokalvalen i regionen.

Domstol slår tillbaka

Spänningar präglar Ukrainas system mot korruption. Nu anser en specialdomstol mot korruption att en tillsynsinstitution försöker utöva otillbörliga påtryckningar.