Ännu mera pengar till Ukraina

Vid ett toppmöte i Bryssel i går avtalades om ytterligare fyrahundra miljoner euro i EU-stöd till Ukraina. Det mesta av pengarna ska gå till effektivare uppvärmning av offentliga byggnader.

Vid mötet, där Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och Europeiska rådets ordförande Charles Michel deltog, undertecknades tre nya avtal mellan EU och landet. Enligt ett av dem ska EU bidra med 30 miljoner euro för göra Ukraina mer motståndskraftigt mot hybridhot och kriser, 20 miljoner för att stärka landets civilsamhälle och 10 miljoner för klimatneutral energiförsörjning.

Större avtal tecknades samtidigt med Europeiska investeringsbanken, EIB. Denna ska bidra med 30 miljoner euro till att digitalisera och modernisera det ukrainska postverket samt hela 300 miljoner euro till bättre energieffektivitet i offentliga byggnader i Ukraina.

Samtalen under mötet handlade också om coronaviruset. EU stödjer Ukrainas pandemihantering med 190 miljoner euro och ger dessutom 1,2 miljarder euro till makroekonomisk stabilisering. Unionen ska också hjälpa Ukraina att få tillgång till ett kommande vaccin.

Ett annat samtalsämne var den nu sexåriga konflikten i Donbass, där EU stödjer fredsansträngningarna inom det så kallade Normandieformatet (med tysk och franskt deltagande) och inom OSSE och trepartssamtalen mellan Ukraina, Ryssland, och och de Rysslandsstödda separatisterna, samt förstås OSSE:s observatörsmission i området.

EU-ledarna noterade att Ukraina har inlett en jordreform, antagit en banklag, gjort framsteg med decentralisering och att en särskild Högsta domstol mot korruption börjat arbeta.

Chefen för unionens utrikestjänst Josep Borrel – som vid ett besök i Ukraina nyligen klagade på oligarkinflytande och sa att EU inte är någon bankomat – upprepade nu att EU:s hjälp inte är villkorslös. Ukraina måste fortsätta med reformer, underströk han.

Häromdagen skrev tre ledamöter i EU-parlamentet i ett öppet brev att utbetalningen på 1,2 miljarder euro var i fara om inte president Zelenskyjs parti Folkets tjänare visar att det är berett att fortsätta driva kampen mot korruption. Man varnade också för framtida inreseförbud för korrupta politiker och oligarker.

Bakgrunden är turerna kring tillsättandet av en ny chef för den särskilda åklagarmyndigheten mot just korruption, där oligarken Ihor Kolomojskijs förmodade ombud i parlamentet har skaffat sig inflytande. Många parlamentsledamöter från regeringspartiet Folkets tjänare har också börjat rösta emot partilinjen och sprider dessutom, enligt EU-parlamentarikerna, rysk desinformation.

Brevskrivarna påminde om att EU sedan 2014 har investerat 15 miljarder euro i Ukrainas framtid.