Attentat mot Zelenskyj-assistent

En medhjälpare till president Volodymyr Zelenskyj, Serhij Sjefir, besköts i går strax utanför Kiev då han färdades i bil, men klarade sig utan skador. Bilens chaufför blev dock sårad. Bilder på en bil med dussintalet kulhål har visats upp och en polistalesman konstaterar att attentatet inte var fejkat.

Attentatsmannen ska ha skjutit på bilen från ett skogsområde då den passerade. Chauffören träffades och ska ha blivit allvarligt skadad men fortsatte ändå att köra vidare. På platsen har ett tjugotal tomhylsor hittats av den klassiska sovjetiska Kalasjnikovkalibern 7,62, men från patroner tillverkade i Ungern eller Tyskland och av ett slag som ska vara ovanligt i Ukraina. Några svampplockare ska ha hört skotten men det är oklart hur många andra spår myndigheterna har att gå på.

Riksåklagarmyndigheten har inlett en förundersökning och sägs undersöka framförallt två motivbilder: att Sjefir skulle mördas på grund av sin professionella verksamhet eller att någon vill destabilisera situationen i Ukraina, eventuellt en utländsk underrättelsetjänst. Ryssland har redan förnekat inblandning.

Zelenskyj har tidigare beskrivit Sjefir som en av sina mest betrodda medarbetare, de har ett förflutet som vänner och kollegor i underhållningsbranschen. Sjefir är fortfarande verksam i branschen – bilen han färdades i tillhörde studion 95:e kvarteret som de tillsammans grundade för arton år sedan – och han har dessutom en restaurangkedja.

I en kommentar från New York där han befinner sig på FN-möte lovar Zelenskyj ett ”starkt svar” på det inträffade, som han tror syftar till att stoppa hans arbete mot oligarkinflytandet i Ukraina.

I dag röstade parlamentet, radan, igenom Zelenskyjs föreslagna lag riktad mot oligarker. Detta var den andra omröstningen och lagen är därmed färdiggodkänd av radan och behöver bara presidentens egen underskrift för att träda i kraft. Förslaget stöddes av 279 av de 422 ledamöterna (egentligen ska radan ha 450 ledamöter men 28 platser tillhörande separatistområdena är vakanta).

Företrädare för den tidigare presidenten Porosjenkos parti motsatte sig förslaget som de hävdar ger utrymme för korruption. Detsamma gjorde partiet Holos som menar att Zelenskyj är ute efter att stärka sin egen makt.