Barnsjukhus bombdrabbat i Mariupol

Minst 17 personer rapporteras skadade i vad som ska ha varit en rysk flygbombning i går i hamnstaden Mariupol. Videobilder från platsen visar en stor bombkrater på en innergård, skadade eller chockade människor som hjälps ut ur en byggnad – däribland en gravid kvinna – samt vad som tycks ha varit utrymda lokaler. Både en förlossningsklinik och ett intillliggande barnsjukhus drabbades.

Mariupol är beläget inte långt ifrån de ryskstödda utbrytarrepublikerna DNR och LNR och utgör en viktig hamnstad. Flera försök att arrangera evakuering från staden har den senaste veckan gått i stöpet, med ömsesidiga beskyllningar om vems felet är. Ryssland hävdar att de ukrainska försvarsstyrkorna – framförallt frivilligbataljonen Ajdar – håller kvar befolkningen för att använda den som mänsklig sköld. Ukraina menar att Ryssland avsiktligt plågar civilbefolkningen. I omvärlden spekuleras om att endera sidan kan vara intresserad av att fördröja en evakuering för att hinna stärka sina positioner inför en avgörande strid om staden.

För några dagar sedan visade rysk tv upp flyktingar som skulle ha tagit sig ut ur staden till ryskkontrollerade områden, däribland en man som sa att de ukrainska försvarsstyrkorna hade upprättat en eldställning i en förlossningsklinik.

Efter gårdagens bombexplosion rapporterade den ukrainska sidan först om många döda under rasmassor. Senare korrigerades uppgifterna till 17 skadade.

Ukrainas president Zelenskyj säger i ett videomeddelande att människor hann ta skydd innan flyganfallet. Ryska medieuppgifter gör gällande att de ukrainska försvarsstyrkorna hade låtit tömma förlossningskliniken tidigare i samband med att de upprättade sin eldställning där.

Liksom efter eldstriden vid kärnkraftverket i Zaporizjzjalänet för en vecka sedan manar Zelenskyj nu Väst att tillmötesgå Ukrainas begäran om en flygförbudszon över Ukraina, eller att åtminstone leverera stridsflygplan som gör att Ukraina kan ta tillbaka sitt luftrum från de ryska styrkorna. Väst har hittills inte velat gå med på detta av rädsla för att Nato då kan hamna i direkt krig med Ryssland. Ett undantag är Polen som är berett att bidra med Mig-plan förutsatt att det sker som en gemensam Nato-insats och att de i stället får F16-plan från USA.

Fram till och med i förrgår uppskattade FN att 516 civila hade dödats under invasionen som inleddes 24 februari. Den verkliga siffran tros dock vara högre. Antalet dödade soldater är sannolikt tusentals men de olika sidornas uppskattningar och data varierar kraftigt.