Biden vill träffa Putin

USA:s president Joe Biden uppmanade i går Vladimir Putin att dra tillbaka de ryska trupperna som samlats kring Ukraina, och föreslog ett toppmöte mellan de två ledarna. Där vill han diskutera alla meningsskiljaktigheter.

I början av mars intensifierades det sporadiska skjutandet mellan ukrainska regeringsstyrkor och ryskstödda separatister längs stilleståndslinjen i östra Ukraina. I slutet av månaden inledde så Ryssland en ansamling av trupper och uppskattas nu ha omkring fyrtiotusen soldater längs gränsen mot Ukraina och lika många på Krim. Från EU- och Natohåll uttalas stöd för Ukraina. Landets president Volodomyr Zelenskyj vill också skynda på landets anslutning till Nato.

Vad som driver upptrappningen är oklart. Spekulationer lutar mer åt en rysk vilja att ”visa musklerna” än åt en plan att annektera östra Ukraina så som man annekterade Krim 2014. Men det talas också om ukrainsk revanschvilja. Den ukrainska krigsmakten har stärkts under senare år, bland annat med väpnade drönare från Turkiet av samma slag som spelade en roll i Azerbajdzjans anfall mot Nagorno-Karabach i höstas. Att försöka ta tillbaka hela eller delar av separatisternas territorium kan vara frestande.

I går meddelade Vita huset att Joe Biden talat i telefon med Putin. De ska ha diskuterat kärnvapenkontroll, med utgångspunkt i förlängningen av Nya START-avtalet nyligen, och Biden ska ha gjort klart att man inte kommer att tolerera cyberattacker eller inblandning i politiska val från rysk sida. Han sa också att man står upp för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, uttryckte oro över den ryska mobiliseringen, och uppmanade Ryssland att minska spänningen.

”President Biden bekräftade sitt mål att bygga en stabil och förutsägbar relation med Ryssland i enlighet med amerikanska intressen”, står det i Vita husets meddelande, ”och föreslog ett toppmöte i ett tredje land under de kommande månaderna för att diskutera alla de utmaningar USA och Ryssland står inför.”

Kreml bekräftar på sin hemsida samtalet, som ska ha skett på Bidens initiativ. Putin ska ha sagt att den ”interna” krisen i Ukraina bör lösas i enlighet med Minskavtalet.

För fyra veckor sedan väckte Joe Biden uppmärksamhet genom att i en tv-intervju svara ja på frågan om han betraktade Putin som en mördare, ”a killer”. Ryssland kallade då hem sin ambassadör för första gången sedan bombningen av Irak 1998. Putin föreslog också en online-sänd öppen diskussion mellan honom själv och Biden.