Civila döda i attack mot Donetsk

Tjugo civila ska i dag ha dödats i en ukrainsk missilattack mot Donetsk, uppger de ryskstödda separatisterna där. Missilen ska ha skjutits ned av separatisterna och alltså inte nått avsett mål.

Ledaren för ”Donetsks folkrepublik” Dennis Pusjilin utlyste morgondagen till sorgedag och uppgav att om man inte hade lyckats skjuta ned raketen skulle antalet offer ha blivit mycket större. Det ryska försvarsministeriets talesperson Igor Konasjenkov uppger att inga legitima militära mål fanns i staden och att raketavfyrningen därför syftade till att döda maximalt antal fredliga invånare.

Raketen avfyrades enligt den ryska militären från den ukrainskkontrollerade orten Krasnoarmejsk nordväst om Donetsk. Det ska ha rört sig om en raket av typen Totjka-U som innehas av Ukraina men som i Ryssland ska ha bytts ut mot ett annat slags raket för några år sedan. Beslut om att avfyra sådana kan bara fattas på hög nivå inom den ukrainska militärledningen, hävdar Konasjenkov. Enligt honom demonstrerar attacken den ”styrande regimens nazistiska och antimänskliga karaktär”.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en fotograf de har på plats i Donetsk har filmat utbrända fordon, döda kroppar och en rykande missildel. Den ukrainska försvarsmaktens talesperson Leonid Matiuchin ska dock ha uppgett att det ”utan tvekan” rör sig om ”en rysk raket eller annat vapen” och att inget mer finns att säga om saken.

Enligt Amnesty International har den ryska sidan använt Totjka-U vid åtminstone ett tillfälle – på invasionens första dag – då en sådan raket slog ned i det närbelägna Vuhledar och dödade fyra civila.

Rysk media rapporterade i går också om ett påstått ukrainskt artillerianfall mot Centralsjukhuset i staden Volnovacha, varvid minst ett halvdussin personer ska ha dödats. De ukrainska styrkorna ska ha beskjutit sjukhuset efter att de själva retirerat från det. Dessförinnan ska de ha skjutit mot framryckande separatister från sjukhuset.

Fram till i går uppskattar FN att 596 civila har dödats sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes 24 februari. Däribland 26 civila på separatistkontrollerat territorium.