CNN: Ukraina bakom Wagnerhistorien

Den märkliga historien med 33 ryska legosoldater som greps inför förra årets presidentval i Belarus, beskrivs nu av amerikanska CNN som en ukrainsk komplott för att snärja soldaterna. Enligt kanalen bekräftas detta även av en amerikansk myndighetskälla.

Soldaterna anlände till Belarus med flygbiljetter för att ta sig vidare till Istanbul följande förmiddag. Under dåvarande pandemirestriktioner gick det inte att flyga utomlands direkt från Ryssland. Men i stället för att ta sig till flygplatsen förflyttade de sig till ett avsides beläget hotell. Där greps de snart av belarusiska specialstyrkor.

Mot bakgrund av påstådd rysk uppbackning av de nya belarusiska oppositionsfigurerna Babaryka, Tsichanouski och Tsapkala sade sig den belarusiska regimen tro att legosoldaterna hade kommit till Belarus för att ställa till med våldsdåd i samband med valet. De släpptes dock snart och fick återvända hem till Ryssland.

Vad det hela egentligen handlade om har därefter varit oklart.

Soldaterna sades ingå i den så kallade Wagnergruppen, knuten till den ökände Jevgenij Prigozjin, känd för att använda gangstermetoder i Rysslands intresse. Den ukrainska riksåklagarmyndigheten hade också begärt att en del av de gripna skulle utlämnas till Ukraina för krigsbrott de begått i Donbass. President Volodymyr Zelenskyj hade ställt sig bakom begäran i ett telefonsamtal till sin belarusiske kollega Lukasjenka.

Ganska snart presenterades så ny en version, läckt från just Ukraina, som gick ut på att ukrainsk underrättelsetjänst under täckmantel hade låtit värva legosoldaterna till påhittade uppdrag i utlandet. Inspelade rekryteringssamtal där legosoldaterna redogjorde för sina militära meriter lades ut på internet. Syftet skulle ha varit att på något vis – eventuellt genom en fejkad hjärtattack – ha fått passagerarplanet de färdades med att nödlanda i Ukraina där de kunde gripas och ställas inför rätta för de krigsbrott som de begått.

Nu ansluter sig CNN till denna version, som de presenterar som helt ny. De har intervjuat anonyma ukrainare som ska ha varit inblandade i operationen. Bland annat nämns att två av legosoldaterna ska ha varit med då det malaysiska passagerarplanet sköts ned 2014, och att fyra av dem ska ha medverkat vid nedskjutningen av ett ukrainskt militärplan. Som påhittade uppdrag i utlandet nämns bevakning av oljeanläggningar i Venezuela för en ersättning på femtusen dollar i månaden.

Nytt i CNN:s reportage är dock vad som ser ut som en bekräftelse från amerikanskt myndighetshåll. En ”senior tjänsteman” som vill förbli anonym ska enligt kanalen låta förstå att amerikansk underrättelsetjänst var ”medveten” om operationen men inte direkt inblandad i den. Detta med anledning av att kanalens ukrainska källor hävdar just det.

Varför gruppen stannade kvar i Belarus i stället för att ta sitt plan vidare till Istanbul förblir oklart. Det har hävdats att en medarbetare till president Zelenskyj läckte planen till Ryssland som därför stoppade resan vidare. En inrikespolitisk implikation av denna version är därmed att den eventuellt kan användas mot Zelenskyj.

Vid det ”stora samtal” som Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka höll 9 augusti i år verkade denne helt okunnig om alla dessa förvecklingar, då en ukrainsk journalist tog upp frågan.