Fler borgmästarval klara

På söndagen hölls en andra omgång i borgmästarvalen i ytterligare ett dussin städer. Samtidigt står det nu klart att över hundra partier har fått in sina representanter i de många lokala fullmäktigeförsamlingarna.

Liksom tidigare var valdeltagandet i söndagens andra valomgång lågt, 29,5 procent. På en del håll lottade man ut iPhones och tårtor för att få fler att gå och rösta. De ukrainska lokalvalen har också kringgärdats av en del skandaler – elva brottsutredningar har inletts – men inga som tros ha påverkat resultatet på något systematiskt sätt.

Någon dramatik liknande den kring andra valomgången i Odessa en vecka tidigare rapporteras inte heller från gårdagens val.

Bland de mer bemärkta valen är det i västukrainska Lviv där den sittande borgmästaren, enligt vallokalsundersökningar, besegrar sin tidigare medhjälpare som numera är med i förre presidenten Petro Porosjenkos parti Europeisk solidaritet. (Fram till förra året var partiet mer känt som ”Petro Porosjenkos block”.)

Porosjenko hade själv kommit till Lviv flera gånger för att agitera, sista gången så sent som i fredags. Någon borgmästarpost för hans parti tycks det alltså inte resultera. Men i stadsfullmäktige erövrade hans parti 26 av 64 mandat, mot 17 mandat för borgmästarens parti Självhjälp.

Den huvudsakliga valdagen ägde rum redan 25 oktober. Resultaten från valen till nästan alla de ett och ett halvt tusen fullmäktigeförsamlingarna stod också klara i förra veckan. Bäst lyckades den nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskyjs parti Folkets tjänare med knappt 18 procent av alla mandat.

Därefter, kring elva-tolv procent, kommer i storleksordning Julija Tymosjenkos parti Fäderneslandet, det oligarkanstrukna Oppositionsplattformen För livet, det oligarken Ihor Kolomojskij närstående partiet För livet, samt Porosjenkos Europeisk solidaritet.

Resultatet stämmer ganska väl överens med opinionsinstitutet Rejtings prognos inför valet. Totalt lyckades hela 110 partier få in sina representanter i något av landets fullmäktige.