Korotkych i rysk mordutredning

Den ukrainske ytternationalisten Serhij Korotkych anklagas för mord av den ryska utredningsmyndigheten, meddelade Sovacentret i slutet av augusti. Sannolikt handlar det om ett eller flera av en rad nynazistiska mord under 00-talet.

Anklagelsen uppges handla om mord begånget av en grupp med hatmotiv, uppger Sovacentret. Detta är Rysslands ledande oberoende expertgrupp när det gäller extremismfrågor. I slutet av förra året greps flera personer misstänkta för dessa gamla mord. Gripandena ska ha varit ett resultat av utredningen av ett av det nutida Rysslands mest uppmärksammade mordfall som ägde rum 2007. Då publicerades en video på internet som visade hur en dagestanier och en centralasiat fick halsen kapad respektive sköts ihjäl.

Serhij Korotkych var ett av befälen för den nazianstrukna frivilligbataljonen Azov, som slogs på regeringssidan mot ryskstödda separatister i kriget i Donbass. Han är själv av ryskt ursprung och belarusisk medborgare men fick ukrainskt medborgarskap av den dåvarande presidenten Porosjenko. Han utsågs också till en officiell befattning inom inrikesministeriet och anses stå den tidigare inrikesministern Arsen Avakov nära. Avakov avgick i somras.

Under 90- och 00-talen var Korotkych med i Rysk nationell enighet (RNE) och Nationalsocialistiska sällskapet (NSO), två tongivande högerextrema organisationer. Dessförinnan ska han ha fått en ofullbordad utbildning hos belarusiska KGB. Numera är han dock en av ledarna för den ukrainska politiska rörelsen Nationella kåren. Som iöst.nu rapporterat stod rörelsen i augusti bakom en upploppsartad demonstration vid presidentadministrationen i Kiev. Detta efter att polisen hade slagit till mot dess aktivister i Charkiv.

Korotkich ska också stå bakom ”Belarusiska huset i Ukraina” vars formelle ledare Vital Sjysjou hittades hängd i början av augusti. Enligt Sjysjous flickvän ska det ha funnits en hotbild mot Sjysjou från belarusiska KGB, som den ukrainska säkerhetstjänsten varit medveten om och försökt avstyra. Det har dock även spekulerats om att Sjysjous död kan ha berott på inre slitningar bland kriminella högerextremister i Ukraina.