Lockdown efter nyårsfirande

Ukraina ska införa vad som där beskrivs som en lockdown för att bromsa spridningen av Covid-19. Men det ska ske först efter att invånarna har firat jul och nyår.

Landet har tidigare haft regionalt anpassade restriktioner med olika färgkoder för stigande allvarlighetsgrad – grön, gul, orange och röd. Just nu gäller dock ett nationellt beslut om restriktioner på orange nivå för hela landet fram till 28 februari.

Dessutom ska alltså en nationell ”lockdown” gälla mellan 8 och 24 januari.

– Det görs för att inte släppa fram en ny kraftig sjukdomsvåg som kan uppstå även efter nyårshelgerna, sa landets premiärminister Denys Sjmyhal då regeringen presenterade beslutet för en vecka sedan.

Nedstängningen kommer att gälla kaféer, barer och restauranger, som dock får fortsätta med hemleveranser; biografer, teatrar och andra kulturinrättningar; köpcentra och nöjesetablissemang, med undantag för mataffärer och apotek som är inhysta i köpcentra; fitnessinrättningar, simbassänger och marknader – både de som säljer livsmedel och andra, samt julmarknader. Det blir också förbjudet att arrangera offentliga sammankomster.

Enligt beslutet ska även skolor (med undantag för förskolor och särskolor) hållas stängda. Utbildningsministeriet har rekommenderat skolorna att ordna stängningen genom att ge eleverna ett extra lov under perioden.

Vanliga livsmedelsbutiker, apotek, banker och postkontor får fortsätta att hålla öppet, liksom även hotell. Skönhetssaloger och frisörer får också fortsätta att arbeta men bara genom tidsbokning och utan köbildning i lokalerna.

Även allmänna kommunikationer ska fortsätta att fungera förutsatt att passagerarna kan placeras på egna sittplatser. Detta så att folk kan ta sig till fortsatt fungerande arbetsplatser, sa premiärministern. Även flygtrafiken ska hållas igång.

Ukraina försöker säkra snabb tillgång till de kommande vaccinerna mot Covid-19 dels genom EU och dels genom det globala initiativet COVAX.