Oligark vill binda upp Zelenskyj

Den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyjs parti Folkets tjänare håller på att tappa parlamentsledamöter till en ny fraktion, rapporterar Hromadske.ua. Bakom den nya fraktionen står oligarken Ihor Kolomojskyj som vill undgå att bli utlämnad till USA.

Det nya partiet, För framtiden, annonserades i somras men består i själva verket av två gamla partier samt några tidigare anhängare till landets förre president Petro Porosjenko. Dess fraktion har nu 24 av parlamentets nominellt 450 platser. (26 av dessa är obesatta då de representerar Krim och Donbass.)

Dessutom, rapporterar Hromadske.ua, har mellan trettio och femtio av Folkets tjänares 246 ledamöter börjat rösta emot det egna partiet i vissa frågor.

Vad som är i görningen illustrerades nyligen då parlamentet skulle tillsätta den kommitté som ska rekrytera en ny korruptionsåklagare. Först efter att Folkets tjänare hade avstått några av sina kommittéplatser till För framtiden lyckades man tillsätta kommittén.

Bakom allt detta står enligt Hromadske.ua oligarken Ihor Kolomojskyj.

Hans tv-kanal 1+1 stödjer För framtidens ledare Ihor Palitsa, och inför lokalvalen 25 oktober tycks det nya partiets kampanj vara den bäst finansierade – underförstått med Kolomojskijs pengar.

Palitsas och För framtidens uttalade mål är inte att utmana Folkets tjänare, utan att ”hjälpa detta” genom att ingå i en koalition med det. Palitsa uppges sikta på en post som vice premiärminister med ansvar för den ekonomiska politiken.

Redan i dag har partiet alltså skaffat sig en vågmästarroll. Resultatet i lokalvalen om fyra veckor kan komma att avgöra dess fortsatta strategi. Antingen försöker man tvinga sig in i koalition med Folkets tjänare, eller så satsar man på att tvinga fram ett nyval till parlamentet.

Det senaste parlamentsvalet ägde rum förra året och nästa är inte planerat förrän 2023.

Ihor Kolomojskyj har alltid haft ett finger med i ukrainsk politik. Det var på hans tv-kanal som komikern Volodomyr Zelenskyj blev stjärna genom tv-serien Folkets tjänare, där han spelade en lärare som blir just president i Ukraina. Eventuella förhoppningar hos Kolomojskyj om att kunna kontrollera Zelenskyj har dock inte infriats.

Bakom den nya framstöten med ett nytt parti står, enligt Hromadske.ua, Kolomojskyjs oro över en framtida utlämning till USA.

Kolomojskyj var tidigare bosatt i Schweiz men tvingades lämna landet på grund av en amerikansk brottsutredning mot honom. Han flyttade till Israel men förklarades inte vara välkommen där heller – och har så återvänt till hemlandet Ukraina. Med stärkt inflytande över landets politiska ledning hoppas han kunna undvika en framtida utlämning till USA.

Palitsa förnekar att Kolomojskyj har något som helst inflytande i det nya partiet.