Påstådda kupplaner avslöjade

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i dag att man upptäckt planer på en statskupp som skulle äga rum på onsdag eller torsdag i nästa vecka. Kreml förnekar inblandning.

Zelenskyj hänvisar till inspelningar som den ukrainska säkerhetsjänsten ska ha där kuppmakarna diskuterar sina planer. Konspiratörerna består enligt Zelenskyj av både ryssar och ukrainare, och de ska ha diskuterat att involvera den ukrainske oligarken Rinat Achmetov i sina planer. Zelenskyj hävdar dock inte att Achmetov är delaktig.

Putins pressekreterare Dmitrij Peskov förnekar att Ryssland är inblandade i något sådant.

Nyheten kom mot bakgrund av ökade spänningar i och kring Ukraina. Enligt amerikanska och ukrainska underrättelsekällor mobiliserar Ryssland en invasionsstyrka kring gränsen. Samtidigt varnar Ryssland för amerikanska övningar i Svarta havet och med bombflyg mot Rysslands gränser.

Analytikern Aleksandr Baunov vid Carnegiecentret i Moskva menar att det är oklart vem som egentligen driver upp spänningen. Enligt honom finns det kretsar i Ukraina som skulle välkomna ett ”azerbajdzjanskt” scenario där Ukraina likt Azerbajdzjan i fjol återerövrar ockuperat territorium. Samtidigt, konstaterar Baunov, finns i Moskva även kretsar som skulle välkomna ett ”ossetinskt” scenario där Ryssland liksom i Georgien 2008 stärker sitt grepp om delar av grannlandets territorium.

Vid dagens presskonferens kommenterade Zelenskyj även förra årets incident med de så kallade Wagnersoldaterna i Belarus, som återigen blivit aktuell. Den ukrainska militära underrättelsetjänsten låg bakom försöket att locka de ryska legosoldaterna ombord på ett plan från Minsk till Istanbul, som sedan skulle fås att landa i Ukraina så att de kunde gripas. Zelenskyj säger dock att han försökte avstyra planen eftersom den skulle vara riskabel för passagerarna och dessutom förstöra hans relation med Turkiets premiärminister Erdogan.

Wagnerhistoriens ukrainska ursprung läckte redan för ett år sedan och presenterades tidigare i höstas ånyo av CNN. I förra veckan bidrog även sajten Bellingcat med nya uppgifter.