Poliser utreds för hindrande av journalist

Tre poliser som vred om armen på journalisten Taisija Kutuzova och slet åt sig hennes kamera har tagits ur tjänst. De utreds nu för brott mot paragraf 171, ”hindrande av en journalists yrkesutövning”.

Incidenten ägde rum mot bakgrund av de stundande lokalvalen 25 oktober.

Det var på kvällen 7 oktober i den lilla orten Hatne i Kievlänet som den lokala valnämnden sammanträdde för att överväga diskvalificering av lokalpolitikern Oleksandr Palamartjuk, från den tidigare presidenten Porosjenkos parti. Till stöd för Palamartjuk ska en grupp busar och poliser ha anlänt.

På platsen fanns även Taisija Kutuzova som samlade material till sin dokumentärfilm ”Håll käften för fan”. Den handlar om en ung lokal aktivist, Serhij Tjaharov. De senaste åren har Tjaharov bedrivit ett eget korståg mot korruption och nu ställer han själv upp i valet.

Palamartjuk blev föremål för Tjaharovs kritik redan för tre år sedan, då den senare bara var 17 år gammal. Vid ett möte grep Palamartjuk då tag om dennes nacke och skakade om honom medan han skällde ut honom.

Incidenten i förra veckan ägde rum på gatan utanför mötet. I Kutuzovas videoupptagning, där det mesta är för mörkt för att se, framgår hur poliserna brysk säger åt henne att sluta film. Då hon invänder att hon är journalist förlorar de snart tålamodet och övergår till handgripligheter.

Kutuzova anmälde händelsen till både polisen och den Statliga utredningsbyrån, en relativt nyinrättad myndighet som ska utreda brott där höga tjänstemän eller medarbetare i rättsväsendet är inblandade. En regional talesperson för polisen säger nu att de polismän som förekommer i Kutuzovas videoupptagning är avstängda och utreds för brott.