Politiskt laddad Sjarameträttegång

Mordet på journalisten Pavel Sjaramet ska snart avhandlas i domstol. Åtalade är de tre som greps i december förra året, alla tidigare volontärer på den ukrainska sidan i Donbasskriget.

Förundersökningen var klar i maj och sedan dess har de anklagades advokater fått bekanta sig med materialet, som omfattar omkring tiotusen sidor dokument och omfattande audio- och videoinspelningar. Domstolen har nu utsett fem jurymedlemmar och sammanträder nästa gång 28 september.

Pavel Sjaramet dödades av en bilbomb i Kiev 20 juli 2016, och var då verksam vid den ukrainska tidningen Ukrajinskaja Pravda. Han har tidigare varit reporter vid rysk statstelevision men är själv belarusier och hade gjort sig känd som kritiker av diktatorn Aljaksandr Lukasjenka. Bland annat låg han bakom nyhetssidan Belorusskij Partizan.

Sjaramet började arbeta för Ukrajinskaja Pravda redan 2012 men sade upp sig från rysk teve först sommaren 2014, efter att konflikten mellan länderna hade blossat upp och Krim annekterats av Ryssland.

Ett blogginlägg han publicerade några dagar före sin död handlade om volontärveteraner som övergått till kriminalitet och höll på att bli en samhällsfara. Detta apropå det då nyliga kuppförsöket i Turkiet.

Efter några års utredande greps plötsligt de tre krigsvolontärerna och pekades ut som Sjaramets mördare vid en presskonferens i december förra året, där landets president Volodomyr Zelenskyj själv närvarade.

De tre är rockmusikern Andrij Antonenko och läkaren Julija Kuzmenko, som ska ha filmats av övervakningskameror i samband med att de placerade ut bilbomben, och sjuksköterskan Jana Duhar, som ska ha rekognoscerat på platsen dessförinnan.

Antonenko pekades ut om organisatör av mordet och tillskrevs först högerextrema nynazistiska motiv, men sedan mer allmänt hållna sådana som gick ut på att man ville destabilisera den politiska situationen. Utredningen kom också fram till att någon utanför gruppen hade organiserat mordet. Vem är oklart, men uppgifter finns som pekar på tidigare medarbetare i säkerhetstjänsten SBU.

Opinionen är kluven inför fallet och många tror att bevisningen har riggats på order av inrikesministern Arsen Avakov. Genom att peka ut krigsvolontärer som Sjaramets mördare gör han president Zelenskij en tjänst i dennes fredssträvanden – som stött på motstånd just från volontärveteranerna.