Porosjenko utreds för förräderi

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko utreds för landsförräderi, meddelade landets utredningsmyndighet i går. Anklagelserna handlar om att han låtit separatistrepublikerna sälja kol till Ukraina.

Under konfliktens första år 2014-15 ska Porosjenko ha möjliggjort för separatisterna att sälja kol för närmare en halv miljard kronor till Ukraina. Därigenom har han hjälpt dem, menar myndigheten. Till bilden hör dock att Ukrainas kolgruvor i huvudsak ligger i separatistområdena och att landet behövde kolet.

Porosjenko är själv på resa i Polen men lovar att komma tillbaka till Ukraina i januari.

– Att anklaga en statschef för landsförräderi genom att finansiera terrorister och bistå terroristorganisationer är att korsa en röd linje, sa han i ett uttalande från Warszawa.

Efter att ha förlorat presidentvalet 2019 mot den nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskyj leder nu Porosjenko oppositionspartiet Europeisk solidaritet och sitter själv i parlamentet.

Utredningen mot honom tycks vara kopplad till en liknande utredning mot parlamentsledamoten och oligarken Viktor Medvedtjuk, som sitter i husarrest sedan maj. Även denna kretsar kring kolaffärerna med separatistrepublikerna. I början av året tvångsstängdes dessutom flera tv-kanaler som Medvedtjuk kontrollerar.

Till skillnad från den öppet Rysslandsvänlige Medvedtjuk – Putin är gudfar till hans dotter – så positionerar sig Porosjenko som nationalist. Även Porosjenko är dock liksom Medvedtjuk rik affärsman.

För några veckor sedan hävdade den sittande presidenten Volodymyr Zelenskyj att en kupp mot honom planerades. Kuppmakarna sades dock hoppas på stöd från en tredje oligark, Rinat Achmetov.