Putins man anklagas för förräderi

Putins förtrogne i Ukraina, oligarken och politikern Viktor Medvedtjuk, utreds för landsförräderi. Det meddelade landets riksåklagare i går tisdag utan att nämna honom annat än med första bokstaven i hans efternamn.

Jämte Medvedtjuk utreds även hans vapendragare Taras Kozak, formell ägare av de tre tv-kanaler som tvångsstängdes för några månader sedan, för samma brott.

Uppgifter om den pågående brottsutredningen har förekommit även tidigare. Redan i februari berättade en annan ukrainsk politiker om den, efter att själv ha anmält Medvedtjuk för förräderi. Anmälan gällde då en intervju han gav till ryska RT där han anklagade landets president för en ensidig ”russofobisk” politik och för at låta sig styras av USA.

Journalisten som gjorde intervjun ska även ha lämnat Ukraina efter att också ha blivit anmäld för förräderi med anledning av att hon i intervjun ställde frågan om det inte vore enklast för Ukraina att uppgå i Ryssland.

Frågan besvarades nekande av Medvedtjuk som i intervjun också sade sig betrakta Donbass och Krim som ukrainskt territorium.

De tre stängda tv-kanalerna betraktas som proryska men stängdes formellt sett inte på grund av sitt innehåll utan på grund av påstått ekonomiskt samröre mellan Kozak och utbrytarrepublikerna i Donbass. Då separatisterna där betraktas som terrorister kan sådana affärer innebära terrorismfinansiering.

Den pågående utredningen mot Medvedtjuk uppges handla om åtminstone tre olika saker: att han samordnat utvinningsplaner av naturgas nära Krim med Kreml, att han till Kozak – efter att denne gått i landsflykt till Ryssland – ska ha delat med sig av hemlig information om ett ukrainskt militärförband, samt att han genom organisationen Lutj (Strålen) ska ha försökt vända ukrainska emigrantarbetare i Ryssland emot hemlandet.

Viktor Medvedtjuk leder ett av Ukrainas största partier, Oppositionsplattformen För livet. Putin är gudfar till hans dotter och han har goda politiska förbindelser med Kreml.