Rörig valavslutning i Odessa

I går genomfördes en andra omgång i borgmästarval som inte avgjordes redan under de huvudsakliga lokalvalen 25 oktober. Valdeltagandet blev nu ännu lägre, 24 procent jämfört med 37 då.

Andra valomgångar genomförs endast i större städer med mer än sjuttiofemtusen väljare. Officiella resultat ska presenteras senast på fredag och än så länge är det bara inofficiella vallokalsundersökningar som anger vinnarna.

I Odessa ger en sådan undersökning väntat segern åt den sittande borgmästaren Hennadij Truchanov, med 56,7 procent mot utmanaren Mykola Skoryks 40,9 procent.

Skoryks valstab hänvisar dock till en annan undersökning enligt vilken han själv ska ha vunnit med 50,4 procent mot 46,2 för Truchanov. Han hävdar också att man nu försöker beröva honom segern genom fusk. Den regionala polisen uppger dock att inga påtagliga regelbrott har förekommit.

Skoryk representerar Oppositionsplattformen För livet, ett av de oligarkstödda partier som ligger bakom den pågående konstitutionella krisen i Ukraina. Truchanov har å sin sida på sin sida varit indragen i skumma rättsliga och ekonomiska turer. I valet till stadsfullmäktige 25 oktober fick deras partier 20 respektive 18 av totalt 64 mandat.

Tidigare har iöst.nu rapporterat om försök till röstköp och om hur landets Centrala valkommission inför den första valomgången bytte ut hela den lokala valnämnden i Odessa. Dagen innan andra valomgången bytte man ut ordföranden från en Truchanovaffilierad till en Skorykaffilierad person, och på själva valdagen bytte man tillbaka till den Truchanovaffilierade.

Under valdagen utrymdes dessutom tillfälligt valnämndens byggnad av polisen efter ett bombhot. Resten av dagen kom den att bevakas av män i svarta idrottskläder och med oklar uppdragsgivare.

Avslutande andra valomgångar till borgmästarposter ägde även rum i städerna Sumy, Cherson, Kamjanets-Podilsk, Lutsk, Kramatorsk, samt i Ukrajinka i Kievlänet.

Den sistnämnda staden har bara sextontusen invånare och skulle inte ha hållit en andra valomgång – om det inte råkat bli så att båda kandidaterna där fick exakt lika många röster, 1233, i den första. Under gårdagens val i Ukrajinka rapporteras någon ha arrangerat en så kallad karusell, alltså försett väljare med falska valsedlar och bett dem lägga dessa i valurnan för en ersättning om hundra hryvnia (trettio kronor).

Andra valomgångar ska också hållas i tolv andra städer nästa söndag, och därefter i ytterligare en stad söndagen efter.