Säkerhetsmän fast för utpressning

Tre medarbetare i säkerhetstjänsten SBU misstänks ha gripit en utländsk IT-arbetare och pressat honom på pengar. Det meddelade Statliga utredningsbyrån, GBR, i förra veckan.

Historien ska ha ägt rum i oktober förra året. GRB:s pressmeddelande förtäljer att den utländske IT-arbetaren ”påstods” vara efterlyst av Ryssland för brott begångna där, då han greps av SBU-medarbetarna. Av dessa ska två arbeta på central nivå inom SBU och en på regional eller lokal nivå.

De krävde 200 tusen amerikanska dollar av sin fånge. För att pressa honom ytterligare slog och hotade de honom. Dessutom, skriver GBR, tog de sig in i mannens hem och stal hans egendom.

Mannen hade inte så mycket pengar men betalade SBU-medarbetarna 7,5 bitcoin, vilket då motsvarade 2,1 miljoner ukrainska hryvnia. I dagens penningvärde motsvarar det 672 tusen kronor eller 78 tusen dollar.

Enligt pressmeddelandet stängdes medarbetarna av från sina arbeten och sattes i husarrest i augusti i år. Då en av dem bröt mot reglerna för husarresten har han i stället sats i häkte.

De misstänks nu för en rad brott: påtvingat försvinnande, stöld i kombination med inbrott, rån, utpressning och överträdande av tjänstebefogenheter. De riskerar upp till tolv års fängelse med konfiskering av egendom.

Utredningen bedrivs av GBR tillsammans med Riksåklagarmyndigheten. Myndigheten GBR, ”Statliga utredningsbyrån”, tillkom för tre år sedan och ska utreda brott där medarbetare i rättsväsendet eller höga tjänstemän är misstänkta.