Sporadiskt skjutande längs fronten

Den nya striktare vapenvila som i somras ingicks längs fronten i kriget mellan regeringsstyrkor och Rysslandsstödda separatistrebeller i Donetsk- och Luhansklänen bryts sporadiskt av rebellerna, rapporterar Hromadske.ua.

Enligt uppgörelsen, som har gällt sedan 27 juli, förbjuds soldaterna på båda sidor att under några som helst förhållanden öppna eld utan klartecken från sin ledning. Ändå har rebellsidan under perioden avlossat skott eller skottsalvor vid 1069 tillfällen, enligt OSSE:s rapportering fram till i går.

Varje skott eller salva räknas dock av OSSE som en separat händelse och i själva verket handlar det alltså om färre incidenter, då ukrainska positioner utsatts för beskjutning av olika omfattning.

OSSE-observatörerna har från rebellsidan också noterat 218 explosioner, 13 lysraketer och nio oklara smällar, skriver Hromadske.ua. Rebellerna bryter mot vapenvilans villkor även genom att rusta sina positioner.

Den största faran för regeringssidans soldater är dock inte skjutglada rebeller utan i stället minor eller sprängladdningar som tycks ha blivit kvar sedan tidigare längs frontlinjen.

I går kväll avlossade rebellerna ett pansarskott. De tycks dock inte siktat på något, skottet gjorde ingen skada och regeringssoldaterna sköt inte tillbaka. Häromdagen uppgav OSSE i sin dagrapport också att rebellerna hade skjutit mot en drönare.

Endast en soldat har dött och en blivit skadad av direkt beskjutning under perioden sedan 27 juli. Den ukrainska försvarsstaben uppger att skotten är avsedda som provokationer men inte hotar soldaternas liv, och därför besvaras inte elden.