Strid vid kärnkraftverk

En brand utbröt i natt vid Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzjalänet i samband med att Ryssland tog över det. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj manar nu omvärlden att ingripa för att undvika nukleär terrorism från Rysslands sida.

Det var i natt som Zelenskyj i ett videomeddelande slog larm om branden som enligt honom hotade att ödelägga hela Europa. Han ska dessförinnan ha ringt USA:s president Joe Biden och flera europeiska ledare och berättat om situationen. Enligt Zelenskyj sköt ryska stridsvagnar på kärnkraftverket.

Ryssland ska sedan ha tagit kontroll över kärnkraftverket och branden ska vara släckt. Enligt Ryssland var det en excercisbyggnad för kraftverkets skyddsstyrkor som brann, och inte själva kärnkraftverket.

I ett nytt videomeddelande nu på förmiddagen manar Zelenskyj omvärlden att ”stänga himlen”, alltså upprätthålla en flygförbudszon över Ukraina, så att Ryssland inte kan flygbomba eller skjuta raketer mot ukrainska kärnkraftverk. Han uttrycker också tacksamhet till de hjältar ur det ukrainska nationalgardet som i natt ska försökt stoppa Rysslands övertagande av kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Det internationella atomenergiorganet IAEA meddelar att strålningsnivåerna är normala.

Ryssland uppgav senare i dag att man tog kärnkraftverket och den närliggande staden Enerhodar redan 28 februari och att det ukrainska nationalgardet då hade lämnat sina posteringar. Nattens händelser var en ukrainsk provokation i syfte att skrämma upp världen, säger man.

Motstridiga uppgifter har de senaste dagarna förekommit om huruvida Ryssland hade tagit kontroll över staden och kärnkraftverket eller inte.

FN har sedan invasionens början 24 februari och fram till midnatt 2 mars registrerat 249 civila dödsfall i hela landet men tror att de i själva verket är betydligt fler. Ryssland meddelade i förrgår att man förlorat 498 soldater och hävdade samtidigt att 2870 ukrainska soldater stupat. Tidigare uppskattningar från USA rör sig inom samma intervall för de ukrainska förlusterna men ger mångdubbelt fler ryska döda.