Tillslag mot röstköpare i Odessa

Polisen meddelade i går att man slagit till mot ett nätverk som hade tänkt köpa röster i lokalvalen nästa helg. Närmare fyrtiofemtusen amerikanska dollar togs i beslag.

Under ledning av den regionala åklagarmyndigheten i Odessa grep man under torsdagen en stadsinvånare samt ordföranden i en valnämnd, oklart på vilken nivå. Den senare ska redan 2015 ha dömts för brott i samband med en valprocess.

De två togs på bar gärning då de hanterade pengarna, uppger polisen.

De fyrtiofemtusen amerikanska dollarna skulle användas till att betala för röster på en kandidat i borgmästarvalet. Vilken kandidat det rör sig om uppges inte. För varje röst planerade man att betala tusen hryvnia, motsvarande ca 310 svenska kronor. Som bevis för att de röstat på kandidaten skulle väljarna uppvisa ett mobilfoto på sin valsedel med dennes namn förkryssat.

Brott mot fjärde punkten i den ukrainska strafflagens paragraf 160, om röstköp, kan ge upp till sju års fängelse.

Tillslaget genomfördes av den nationella polisens regionala utrednings- och strategiska utredningsavdelningar. Den nationella polisen ersatte i spåren av 2014 års Majdanrevolution den gamla milisen.

Ihor Klymenko, chef för den nationella polisen, säger i en kommentar till händelsen att alla deltagare i valprocessen måste hålla sig inom lagens ramar.

– Vi måste tillsammans säkra hederliga och rena val, säger han. Varje förbrytelse kommer att straffas såväl administrativt som straffrättsligt.