Troligt att Zelenskyj och Putin möts

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är villig att träffa Vladimir Putin. Denne föreslog i tv i förra veckan ett möte i Moskva.

Redan dessförinnan, under den oroande upptrappningen och mobiliseringen kring de ryskstödda separatistrepublikerna i östra Ukrainas Donbassregion, besökte Zelenskyj själv skyttegravarna och föreslog i samband med det Putin att de två skulle träffas i själva konfliktområdet.

Putin kommenterade därefter frågan under sitt möte med Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka, och menade att om Zelenskyj ville diskutera situationen i Donbass skulle han göra det med separatistrepublikernas ledare. Ville Zelenskyj däremot diskutera relationen med Ryssland var han när som helst välkommen till Moskva.

Därefter har Ryssland börjat dra tillbaka sina trupper från gränsområdet, och situationen tycks för denna gång vara desarmerad.

I går rapporterades så att Zelenskyj uppdragit åt sitt kansli att kontakta Kreml för att diskutera ett möte med Putin.

– För mig verkar det som att det här mötet kommer att bli av, sa han. Jag har redan uppdragit åt chefen för presidentkansliet, Andrij Jermak, att kontakta president Putins kansli och komma överens om när och var vi kan träffas.

Några direkta förhandlingar med vad han kallar ”terroristerna” i Donbass är han dock inte intresserad av, säger han.

Tidigare förhandlingar har ägt rum i Minsk under Lukasjenkas överinseende. Sedan det belarusiska presidentvalet i augusti förra året har dock relationen med Ukraina påtagligt försämrats, och det är oklart om Ukraina är fortsatt intresserat av Lukasjenka som förhandlingsvärd.

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko råder Zelenskyj att inte gå med på ett möte till varje pris utan hellre lägga sin kraft på en ukrainsk seger i kriget, och på att stärka alliansen med västländerna.