Underrättelsechef befarar attack

Kring månadsskiftet januari-februari kan Ryssland komma att anfalla Ukraina, säger en ukrainsk underrättelsechef i en intervju. Detta mot bakgrund av den senaste tidens rapporter om ökad rysk truppnärvaro nära gränsen.

Varningar om ryska truppansamlingar har sedan en tid kommit från västhåll, även från Sverige vars försvarsminister Peter Hultqvist i förra veckan meddelade att vi kan komma att skicka militära instruktörer till Ukraina. Ukraina tonade inledningsvis ned hotbilden men ser nu allvarligare på den. I en intervju med Military Times säger chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst HUR, Kyrylo Budanov, att ansamlingen uppgår till 92 tusen soldater.

En attack skulle antingen syfta till att ta mer territorium än det redan annekterade Krim och ockuperade Donbass, eller till att destabilisera Ukraina och hjälpa en ny Rysslandsvänlig regering till makten. Budanov förutspår att striderna skulle bli mer omfattande än något tidigare skådat i den nästan åtta år långa konflikten, med anfall med flyg, artilleri och stridsvagnar, följt av luftlandsättningar i den östra delen av landet och sjölandsättningar i Odessa och Mariupol – samt ett mindre intåg genom Belarus.

Enligt Budanov planerar Ryssland ett sådant anfall i slutet av januari eller början av februari.

Attacken kommer dock att föregås av psykologisk krigföring avsedd att försvaga Ukrainas motståndskraft. Dit räknar Budanov pågående protester mot pandemirestriktioner, liksom migrantkrisen vid den belarusisk-polska gränsen. Även ekonomin och energiförsörjningen samt den förnyat aktuella historien kring företaget Wagners legosoldater förra året nyttjas av Ryssland i liknande syften.

Budanov hoppas på snar militärmateriell hjälp från USA, förutom den man redan tidigare fått.

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov sa i en tidigare kommentar till Washington Post i fredags att det är oklart huruvida Putin bestämt sig för att attackera eller inte, men att förberedelser pågår. Reznikov besökte i förra veckan Washington och träffade sin amerikanske ministerkollega Lloyd Austin. Reznikov menar att den tidigare obenägenheten från ukrainska tjänstemän att inse hotbildens allvar beror på att landet är avtrubbat.

Ryssland har tidigare uttryckt oro över amerikanska övningar i Svarta havet och i dag hävdade landets civila underrättelsetjänst SVR att USA sprider falska uppgifter för att höja spänningsnivån.