Zelenskyj avfärdar Pandoraläcka

Ukraina president Volodymyr Zelenskyj är en av många vars tidigare affärer exponerades av den så kallade Pandoraläckan tidigare i oktober. Uppgifterna är dock varken nya eller belastande, menar han.

Liknande uppgifter använde den tidigare presidenten Petro Porosjenko mot honom i samband med valet för två och ett halvt år sedan, menar Zelenskyj.

– 2019 såg jag samma föreställning på oligarken Porosjenkos kanaler, säger han, och då förstod jag att det inte finns någon smutstvätt att använda mot mig.

Pandoraläckan har exponerat ett stort antal politiker och andra över hela världen, men samtidigt väckt mindre rabalder än exempelvis Panamaläckan för några år sedan. I det omfattande materialet figurerar även över ett och ett halvt tusen ukrainare, däribland den tidigare komikern Zelenskyj och hans medarbetare i studion Kvarter 95.

Vad som framgår är att de 2012 hade företag registrerade i skatteparadis och att under de följande åren mottog fyrtio miljoner dollar från Ihor Kolomojskij, den oligark som tidigare backade upp Zelenskyj men som inte tycks ha utövat någon direkt kontroll över honom under hans tid som president. Pengarna ska ha flutit in under den tid då Kvarter 95 samarbetade med Kolomojskijs tv-kanal 1+1.

Zelenskyj säger att alla mediabolag under den tidigare korrupte presidenten Janukovytj – som störtades i Majdanrevolutionen i början av 2014 – använde sig av skatteparadis för att kunna stå fria från politiska påtryckningar.

Pandoraläckan omfattar nästan tolv miljoner dokument från 14 olika skatteparadis. Materialet berör bland andra trettiotalet nuvarande och tidigare ledare för olika länder, och ett större antal statstjänstemän.