Zelenskyj frågar om cannabis och Donbass

De fem frågor som Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj oväntat vill kasta in i lokalvalen nästa helg blev i går och i dag offentliga.

”Stödjer ni idén om livstids fängelse för korruption i särskilt stor skala?” Så lyder den första av de fem frågor Zelenskyj vill ställa i en officiell opinionsundersökning, i samband med lokalvalen 25 oktober. Den andra frågan rör de två regioner som sedan 2014 i huvudsak kontrolleras av Rysslandsstödda separatister: ”Stöjer ni skapandet av en fri ekonomisk zon på Donetsk- och Luhansklänens territorium?”

I ett förtydligande säger presidentkontoret att det gäller de delar av länen som kontrolleras av Ukraina. Motivet till idén, som bland annat förespråkats av Ukrainas första president Leonid Kravtjuk, är att befolkningen där har drabbats hårt av kriget och behöver friare ekonomiska tyglar för att återhämta sig. En liknande fri ekonomisk zon infördes 2014 längs gränsen till det ockuperade Krim.

När de gäller den första frågan betraktas den av chefen för Transparency Internationals ukrainska avdelning, Andrij Vysjnevskyj, som populistisk agitation för presidentens eget parti Folkets tjänare i lokalvalen.

Fråga tre och fyra lyder:

”Stödjer ni en minskning av antalet parlamentsledamöter till 300?” (I dag är de 450, minus 12 platser från Donetsk- och Luhansklänen som är obesatta.)

”Stödjer ni legalisering av cannabis för medicinska ändamål – för att lindra smärta hos svårt sjuka?”

I den första frågan föreligger redan ett lagförslag från Zelenskyj som nu håller på att behandlas i parlamentet. Den andra frågan har lyfts av bland annat parlamentsledamöter från hans parti, med argumentet att marijuana skulle hjälpa inte bara svårt sjuka utan även krigsveteraner som lider av posttraumatisk stress.

Den femte frågan lyder:

”Bör Ukraina på den internationella arenan lyfta frågan om nyttjande av de säkerhetsgarantier, som fastställts i Budapestmemorandumet, för att återupprätta sin statliga suveränitet och territoriella integritet?”

Budapestmemorandumet undertecknades 1994 av de dåvarande ledarna för Ukraina, USA, Ryssland och Storbritannien i samband med att Ukraina avstod från de sovjetiska kärnvapen som funnits stationerade i landet. Hur långtgående säkerhetsgarantier detta memorandum innebar finns det olika uppfattningar om.