Zelenskyj stänger tv-kanaler

Tre proryska tv-kanaler stängs enligt beslut av Ukrainas säkerhetsråd med president Volodymyr Zelenskyj i spetsen. Den egentliga måltavlan antas vara oligarken Viktor Medvedtjuk och det oppositionella partiet För livet.

De tre kanalerna – 112 Ukraina, NewsOne och ZIK – tillhör formellt Taras Kozak som sitter i parlamentet för Oppositionsplattformen För livet. Det är ett av de ledande ukrainska oppositionspartierna och fick elva-tolv procent av mandaten i lokalvalen nyligen.

En av partiets grundare är oligarken Viktor Medvedtjuk som är nära vän till Vladimir Putin och som under många år har betraktats som dennes ombud i rysk politik. Putin är bland annat gudfader åt Medvedtjuks dotter.

Också Taras Kozak är personligen nära knuten till Medvedtjuk. Bland annat har de haft gemensamma affärer kring rysk olja. Möjligen har Kozak även stått som målvakt för ett tobaksbolag i själva verket kontrollerat av Medvedtjuk. Det antas därför allmänt att de tre tv-kanalerna i själva verket också är underställda denne – och han brukar själv förekomma flitigt i åtminstone en av dem. Taraz Kozak håller å sin sida en lägre profil och är oftast även frånvarande när parlamentet sammanträder.

Tv-bolagen i fråga har han ägt sedan 2018-19. En uppfattning är att kanalerna då samlades under en ägare i syfte att understödja Jurij Bojkos (en annan För livet-politiker) kandidatur i presidentvalet 2019. Som bekant besegrades dock den dåvarande presidenten Petro Porosjenko i stället av Volodomyr Zelenskyj.

Porosjenko har nu förklarat att han hade kunnat stänga kanalerna redan då, men avstod för att inte få valet att framstå som riggat.

Även i nuläget är stängningen av kanalerna ett kontroversiellt steg som väcker frågor hos EU och andra i omvärlden. President Zelenskyj är redan indragen i en konflikt med landets konstitutionsdomstol, även denna utlöst av partiet För livet. Partiet försöker nu inleda ett riksrättsförfarande mot Zelenskyj och få honom avsatt.

Det formella skälet till stängningen är än så länge höljt i sekretess. Men mot bakgrund av den sanktionslag som använts och vad som i övrigt är känt om Kozak tycks det handla om illegal import av kol från utbrytarrepublikerna i Donbass. Dessa är av Ukraina stämplade som terrororganisationer, något som möjliggör att använda sanktionslagen mot Kozak trots att han är ukrainsk medborgare.

I går uppstod tumult utanför en fjärde tv-kanal, Nasj, som också anses vara prorysk. Ett fyrtiotal nationalistiska aktivister krävde att även den stängs och hamnade i bråk med polisen när kanalens medarbetare kom ut ur byggnaden.