Zelenskyj vill ställa frågor i valet

Lokalvalen om elva dagar kommer att förenas med en officiell opinionsundersökning, meddelade president Volodomyr Zelenskyj i går. Centrala valkommissionen tänker dock inte hjälpa till.

I ett videoframträdande riktat till ukrainarna i går sa Zelenskyj:

– I vallokalen 25 oktober kommer jag att ställa dig fem viktiga frågor om sådant som vi diskuterar på gatan, i köket och på internet, som vi debatterar med våra vänner, föräldrar eller taxichaufförer. Om sådant som vi aldrig tillfrågats förut. Fem viktiga frågor, för att få veta din åsikt.

Vilka frågor som ska ställas var oklart, men med början i dag skulle de komma att offentliggöras.

Enligt ett lagförslag som just nu ligger på dagordningen i radan, det ukrainska parlamentet, ska regeringen kunna uppdra åt Centrala valkommissionen att genomföra officiella opinionsundersökningar.

Lagen är dock inte antagen än och Centrala valkommissionens ordförande Oleh Didenko sa i går att den inte skulle komma att medverka i någon sådan undersökning 25 oktober. Man har för övrigt fullt upp med att organisera ett fungerande val i pandemitider, förklarade han.

Hur undersökningen ska organiseras är därför oklart, samt vilka frågor som ska ställas och varför. Känsliga frågor om Donbass eller Krim ska dock inte förekomma, utlovas det. Kritiska röster befarar att frågorna – om de ställs på väg in i röstbåset och är oförsiktigt formulerade – kan komma att utgöra otillåten agitation.

En vicechef för presidentens kontor, Jurij Kostiuk, säger att Zelenskyjs program inför presidentvalet utlovade en mekanism för folkmakt och att detta är vad som nu är på gång.