Zelenskyj vill träffa Biden innan Putinmöte

16 juni ska det planerade toppmötet mellan USA:s Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin äga rum i Schwez. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill gärna träffa Biden innan dess – närsomhelst och varsomhelst.

Det gör han klart in en intervju med Axios. Han säger sig ha blivit först arg och sedan besviken över Vita husets beslut att avstå från sanktioner mot bolaget som bygger färdigt gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön.

Liksom den tio år gamla föregångaren Nord Stream ska denna nya ledning transportera rysk gas till Tyskland. Putin har sagt att Ukraina nu måste visa ”god vilja” om man vill behålla den tidigare transiten och avgifterna för denna genom de äldre ledningarna som passerar landet. I Ukraina anser man att gasledningarna genom Östersjön allvarligt försvagar landets position gentemot Ryssland.

Under Donald Trumps tid i Vita huset började sanktionsåtgärder vidtas mot de nya Nord Stream 2-ledningarna. Inför att det första av två rör i slutet av förra veckan låg klart, beslöt dock den nya Bidenadministrationen att – efter en tids övervägande – avstå från sanktioner mot de som bygger ledningarna. Motivet är att man vill värna relationen med Tyskland som hela tiden stått bakom ledningarna tillsammans med Ryssland.

– Det här är ett vapen, säger Zelenskyj i intervjun, i händerna på Ryska federationen. Det är svårt att förstå att kulorna till det här vapnet kan komma att levereras av ett så stort land som Förenta staterna.

Zelenskyj säger sig nu hoppas på en Michael ”Air” Jordan-liknande manöver från Bidens sida, som dribblar bort Putin, men är rädd att denne i stället kommer att framstå som en vinnare i det politiska spelet med Putin. Han säger sig i intervjun vara redo att träffa Biden inför mötet med Putin ”i vilket ögonblick som helst och var som helst på jordgloben”. I andra hand hoppas han också på mer militärt stöd från USA:s sida.