Fler antikrigsaktioner i Belarus

Även på måndagskvällen ägde mindre belarusiska protester rum mot Rysslands invasion av Ukraina. Åtminstone ett sextiotal personer rapporteras ha gripits.

För tidigt att strejka

I en livestreamad diskussion i kväll menade ledande företrädare för exiloppositionen att Siarhej Dyleuskis uppmaning till nationell strejk nästa vecka kommer för tidigt. Den Svjatlana Tsichanouskaja närstående ”Arbetarrörelsen” vill först se fler människor ansluta sig sin sin webbplattform och tror även att det behövs ytterligare ekonomiska incitament innan en strejk kan utlysas.

Kreml kritiskt mot blockering

Förra tisdagens dödsdrama i Minsk har lett till den första fnurran på länge mellan Moskva och Minsk. Detta då belarusiska myndigheter har blockerat tidningen Komsomolskaja Pravda i Belarus webbversion, och en av tidningens reportrar sitter häktad.

Tillslag mot strejkrörelse

I förra veckan greps flera nuvarande och tidigare industriarbetare som nu anklagas för att ingå i den underjordiska Arbetarrörelsen som bildades i våras, och som ingår i Svjatlana Tsichanouskajas strategi för att störta Lukasjenkaregimen. 13 personer uppges av stats-tv vara häktade.

”Belarusierna står fast vid sina mål”

I går hade ett år passerat sedan det mest dramatiska presidentvalet under Lukasjenkas tid vid makten. Några öppna protester kantade inte årsdagen, men i Vilnius lät exilkandidaten Svjatlana Tsichanouskaja förstå att kampen inte var över.