Besvärlig covid-situation

Den officiella dödligheten i covid-19 har de senaste veckorna legat på omkring tusen avlidna per dag. Vaccinationen går mycket trögt och nu lanseras återigen långtgående åtgärder mot pandemin i Ryssland.

Desinformation om vaccin

Ryskstyrda webbsajter sprider desinformation om amerikanska vaccin mot covid-19, säger USA:s utrikesdepartement. Fyra sajter styrda av olika underrättelsetjänster pekas ut.

Rysk vaccinering mindre än påstått

En och en halv miljoner människor har vaccinerats mot covid-19 i Ryssland, påstår framställarna av vaccinet Sputnik V på sitt twitterkonto. Det verkar vara en överdrift med åtminstone en hel miljon, rapporterar Moscow Times som i en längre artikel sammanfattar vad kritiska statistiker och andra har räknat ut.

Ryssar tveksamma till vaccinering

De flesta i Ryssland är inte redo att vaccinera sig mot coronaviruset med Sputnik V. Det visar en den senaste undersökningen från den oberoende och välrenommerade opininionsmätaren Levadacentret.

Lockdown efter nyårsfirande

Ukraina ska införa vad som där beskrivs som en lockdown för att bromsa spridningen av Covid-19. Men det ska ske först efter att invånarna har firat jul och nyår.

Vaccin och fusk med dödssiffror

Sätt igång massvaccineringen mot covid-19, beordrade Vladimir Putin i dag den ryska vice premiärministern Tatiana Golikova. Mot slutet av nästa vecka ska så ske. Två miljoner doser lär för närvarande finnas tillgängliga och fler blir de väl efterhand. Vaccinerna, i första hand det som kallas Sputnik-V, uppges också ge över nittio procents skydd mot sjukdomen.

Pandemin slår hårt mot regioner

Det är inte Moskva som nu drabbas hårdast av pandemins andra våg, utan i stället de ryska regionerna. Det senaste dygnet har 346 nya dödsfall…

Högsta dödstalen hittills

244 döda i covid-19 har rapporterats det senaste dygnet, vilket är den högst siffran hittills i Ryssland. Den kända spridningen fortsätter att öka inte minst…

Covid-19 på frammarsch i Moskva

Den ryska huvudstaden har öppnat två reservsjukhus för att hantera en andra våg av covid-19. Myndigheterna varnar för att sjukhusplatserna ändå kan ta slut om…

Covid-19 fortsätter att öka i Ukraina

Hittills rapporteras drygt hundraåttiotusen av Ukrainas 44 miljoner invånare ha diagnosticerats med covid-19 – och 3642 ha avlidit till följd av viruset. För närvarande stiger…