Biden och Putin i videosamtal

Mot bakgrund av den stigande spänningen kring Ukraina möttes de amerikansk och ryska presidenterna i går på videolänk. Det över två timmar långa samtalet beskrivs som rättframt men tycks inte gett några tydliga resultat.

Zelenskyj träffade Biden

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner sig just nu på besök i USA. På onsdagen träffade han sin amerikanske kollega Joe Biden, och utlovades förnyat stöd.

Putin och Biden möttes i Geneve

Förväntningarna var låga då USA:s och Rysslands presidenter möttes i schweiziska Geneve i går, men resultatet av toppmötet beskrevs av kontrahenterna ändå som konstruktivt. Förhoppningen är kunna undvika en okontrollerad eskalering av motsättningar i framtiden.

Biden trappar upp sanktioner

I går meddelade Vita huset att Joe Biden inför nya sanktioner mot Ryssland. Detta bara två dagar efter att han, med anledning av den ryska militära mobiliseringen kring Ukraina, ringde upp Putin och föreslog ett toppmöte. Ryssland verkar visserligen inte ha någon brådska med att dra tillbaka styrkorna från gränsområdena men gjorde ändå intryck av att ha fått vad det var ute efter. Så riktigt varför sanktionerna följer så tätt inpå kan man undra. Möjligen finns nu en risk att mötet inte blir av.

Krigshotet tills vidare över?

Joe Bidens telefonsamtal till Vladimir Putin i går tycks ha desarmerat den spända situationen kring Ukraina, för ögonblicket. Av allt att döma nappar Putin på erbjudandet om ett toppmöte mellan de båda. Redan i går kväll ska han ha ringt Finlands president Sauli Niinistö och frågat om mötet kan hållas i Finland.

Biden vill träffa Putin

USA:s president Joe Biden uppmanade i går Vladimir Putin att dra tillbaka de ryska trupperna som samlats kring Ukraina, och föreslog ett toppmöte mellan de två ledarna. Där vill han diskutera alla meningsskiljaktigheter.

Putin mördare enligt Biden

Ryssland försökte influera det senaste amerikanska presidentvalet, genom ryktesspridningen om Joe Biden och hans sons affärer i Ukraina, enligt en färsk amerikansk underrättelserapport. Landet har nu ytterligare sanktioner att vänta för detta.