Navalnyj på terror- och extremistlista

Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och flera av hans nära medarbetare har satts upp på en myndighetslista över terrorister och extremister, vilkas tillgångar ska frysas.

Ljubov Sobol i exil?

En av den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare, juristen och politikern Ljubov Sobol, rapporterades i söndags ha lämnat Ryssland. Hon har ännu inte kommenterat uppgiften.

Håll ögonen på Sobol

LARS-ERIK ÖLLER. För Östgruppens medlemmar är knappast Masja Gessens namn obekant efter ett otal böcker hon skrivit om Putins regim och dess brott mot mänskliga rättigheter och mot internationell lag. I en artikel i tidskriften The New Yorker, med rubriken ”Hope against Hope: Lyubov Sobol’s tireless belief in Russia’s future” (25 juli) intervjuar hon en av Navalnyjs närmaste medarbetare, en ung, intelligent jurist.

Ryssland förbjuder politik

KALLE KNIIVILÄ. Nu har den ryska regimen officiellt jämställt oppositionell verksamhet med extremism och därmed i praktiken förbjudit all politik utanför de fyra tillåtna partier som styrs från presidentens kontor. Det är den praktiska innebörden av onsdagskvällens domstolsbeslut som förbjuder Aleksej Navalnyjs organisationer och gör det omöjligt för hans medarbetare att kandidera i val.

Demonstrationer för Navalnyj

I går kväll genomfördes de utannonserade demonstrationerna för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I Sankt Petersburg greps många men i Moskva lät polisen demonstranterna hållas.

Sobol fick villkorligt straff

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs medarbetare – tillika högprofilerade politikern – Ljubov Sobol dömdes i dag till ett års villkorlig samhällstjänst för olaga intrång. Domen gäller den incident då hon 21 december letade efter en av de FSB-män hade som försökt giftmörda Navalnyj.

Sobol anklagas för intrång

Navalnyj-medarbetaren Ljubov Sobol tillbringade helgen i häkte, innan hon i går släpptes ut. Hon anklagas för att ha försökt tränga sig in hos FSB-mannen Konstantin Kudrjavtsevs svärmor.

Sanktioner mot Sverige, Tyskland och Frankrike

I går kallades ambassadörerna från tre europeiska länder till det ryska utrikesministeriet, med anledning av förgiftningshistorien kring Aleksej Navalnyj. Ryssland svarar nu på EU-sanktionerna från i oktober.

Prigozjin stämmer Sobol

Den Kremlnära affärsmannen Jevgenij Prigozjin – ibland kallad ”Putins kock” – har stämt oppositionspolitikern Ljubov Sobol för förtal. I centrum står uppgifterna från häromåret om…

Smart röstande ny taktik i lokalval

Moskva genomlever en dramatisk sommar inför fullmäktigevalen om några veckor, 8 september. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj drabbades i arresten av en svårförklarad ”allergisk reaktion” som misstänks…