Sviktande vilja att demonstrera för Navalnyj

Förhandsanmälningarna till en framtida demonstration för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har, efter en snabb första tillströmning, avtagit. Efter tre veckor har de ännu inte nått den halva miljon som skulle vara förutsättningen för att utlysa protesten till någon gång senare i vår.

Kallt krig blir hett i Donbass

Det är mycket tal om kallt krig nu. Främst mellan USA och Kina, men stundtals har det ju även talats om ett ”nytt kallt krig” även mellan Väst och Ryssland. Ökande militär spänning och olika syn på demokrati är vad som påminner om det verkliga Kalla krig i vars skugga en del av oss växte upp. Men skillnaderna mellan nu och då är nog ändå större än likheterna.

Ett mordförsök med grumliga motiv

Varför den ryska säkerhetstjänsten FSB försökte mörda Navalnyj i augusti förra året vet vi inte. Min första tanke var att det hade att göra med de rekordstora protesterna i Belarus, efter det riggade valet där. För den ryska regimen var risken påtaglig att demonstrationsvågen skulle sprida sig dit – och den enda i Ryssland som kan ställa sig i spetsen för en sådan jätteprotest är just Navalnyj. Alltså vore det relevant att röja honom ur vägen just precis då.

Bottenläge för Enade Ryssland

Maktpartiet Enade Ryssland befinner sig i ett opinionsmässigt bottenläge. Bara 27 procent av väljarna skulle rösta på det om det vore val i dag, enligt en ny undersökning från det välrenommerade Levadacentret.

Foto: Vera Olejnikova

Oacceptabel dom mot Sjevtjenko

MARIA HAMBERG. Den ryska demokratiaktivisten Anastasija Sjevtjenko dömdes i går till fyra års villkorlig dom enligt lagen om oönskade organisationer. Hennes enda brott är att hon har utövat sin rätt till yttrande- och föreningsfrihet.

Javlinskij ser Navalnyjs begränsning

Giftmordsförsöket på och fängslandet av Aleksej Navalnyj, i kombination med hans avslöjande film om Putins palats vid Svarta havet, har inneburit ett genombrott för den ryske oppositionsledaren. Om detta tycks alla bedömare vara överens i Ryssland.

Ryssland på väg bortåt

I förrgår besökte Sveriges utrikesminister Ann Linde Moskva. I dag och i morgon gör EU:s motsvarighet, Josep Borrel, detsamma. Ann Linde var där inte bara som svensk utrikesminister utan också som företrädare för OSSE -– Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa – där Sverige nyligen har tillträtt som ordförande.

Östgruppen manar Linde sätta ned foten

Sveriges utrikesminister Ann Linde träffar på tisdagen sin ryska kollega Sergej Lavrov. Östgruppen uppmanar henne att i samband med mötet lyfta frågan om den så kallade agentlagstiftningen och kräva att föreningsfriheten respekteras i Ryssland.

Protesterna når inte in i politiken

Häktningen av Navalnyj och hans teams följande publicering av skandalfilmen om Putinpalatset i Gelendzjik vid Svarta havet utlöste protester i en skala som möjligen är oöverträffad. I över hundra städer ska de ha ägt rum. Navalnyjs medarbetare talar själva om trehundratusen deltagare – en siffra som nog är omöjlig att bekräfta – och antalet gripna är någonstans kring fyratusen.

Biden går ut hårt i första samtal

USA:s nytillträdde president Joe Biden talade i går i telefon med Vladimir Putin. En sak rapporteras de ha kommit överens om: att förlänga det ”Nya START-avtalet”, som annars löper ut om nio dagar.