Tsichanouskaja skriver till ICAO

Belarus landsflyktiga oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja har skrivit ett brev till den internationella luftfartsorganisationen ICAO, meddelar hennes Facebooksida. I brevet manar hon till vidare steg i utredningen om Ryanairincidenten i maj förra året.

Pratasevitj i presskonferens

Den häktade flygpassageraren och journalisten Raman Pratasevitj – som nyligen fördömde sina oppositionskamrater i en lång tv-intervju – deltog i går kväll även i en presskonferens om flygskandalen.

Pratasevitj i ångerfull intervju

Den statsägda tv-kanalen ONT sände på torsdagskvällen en en och en halv timme lång intervju – urklippt ur en inspelning som sägs vara över fyra timmar lång – med den häktade flygpassageraren Raman Pratasevitj. I intervjun delar Pratasevitj med sig av skvaller om exiloppositionen och uttrycker ånger över sin egen roll i protesterna efter valet.

Utredning av flyghändelse dröjer

Förra söndagens dramatiska flygskandal då ett Ryanairplan nödlandade i Minsk och en känd regimmotståndare som fanns bland passagerna greps, väntas leda till ytterligare EU-sanktioner mot Belarus. Sanktionerna tros bli riktade mot oljesektorn – som redan är föremål för amerikanska sanktioner – och även mot det viktiga gruvbolaget Belaruskalij.

Flygskandal får konsekvenser

EU:s ministerråd rekommenderar medlemsländerna att ställa in flygförbindelserna med Belarus, efter söndagens drama. Landets diktator Lukasjenka vidhåller att han inte gjorde något fel.

Lukasjenka i spektakulär flygskandal

Omvärlden fördömer nu vad som tycks vara ett nytt lågvattenmärke i den belarusiska regimens beteende: att arrangera nödlandningen av ett passagerarplan för att kunna gripa en efterlyst oppositionell ombord.