Tsichanouskaja skriver till ICAO

Belarus landsflyktiga oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja har skrivit ett brev till den internationella luftfartsorganisationen ICAO, meddelar hennes Facebooksida. I brevet manar hon till vidare steg i utredningen om Ryanairincidenten i maj förra året.

Tsichanouskaja: övertolka inte Merkelsamtal

Angela Merkels telefonsamtal med Lukasjenka i går var inte en inbjudan till dialog, säger den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja. EU står fast vid att inte erkänna diktatorn.

För tidigt att strejka

I en livestreamad diskussion i kväll menade ledande företrädare för exiloppositionen att Siarhej Dyleuskis uppmaning till nationell strejk nästa vecka kommer för tidigt. Den Svjatlana Tsichanouskaja närstående ”Arbetarrörelsen” vill först se fler människor ansluta sig sin sin webbplattform och tror även att det behövs ytterligare ekonomiska incitament innan en strejk kan utlysas.

”Stäng av regimen från Interpol”

Belarus använder Interpol för att försöka efterlysa och snoka kring politiska motståndare, skriver den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja och initiativet ByPol i ett brev till organisationen. Därför bör landet stängas av från Interpolsamarbetet.

Zeltsar begravdes

Den oppositionelle programmeraren Andrej Zeltsar begravdes i dag utanför Minsk. Hans kropp ska ha förts direkt till kyrkogården från bårhuset, eftersom ingen av de ceremonilokaler som finns i staden ville stå värd för hans ceremoni.

Hårdnande klimat efter dödsskjutning

Programmeraren Andrej Zeltsers dödsskjutning av en KGB-medarbetare, varpå han själv också blev ihjälskjuten, har gett båda sidor i den politiska konflikten ett ”sakralt offer”. Å ena sidan intensifierar nu myndigheterna sin offensiv mot olaglig protestverksamhet och å andra sidan ställer Zeltsers dåd regimmotståndet på sin spets.

Diasporamöte med Tsichanouskaja

Den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja invigde på fredagen ett möte med den belarusiska diasporan. Kampen mot Lukasjenkaregimen har gått in i en utnötningsfas, menade hon.

”Belarusierna står fast vid sina mål”

I går hade ett år passerat sedan det mest dramatiska presidentvalet under Lukasjenkas tid vid makten. Några öppna protester kantade inte årsdagen, men i Vilnius lät exilkandidaten Svjatlana Tsichanouskaja förstå att kampen inte var över.

Dialog i Belarus långt borta

Närmare åttahundratusen människor har nu uttryckt sitt stöd för internationellt medlade förhandlingar mellan Lukasjenkaregimen och den landsflyktiga, av många förmodade, vinnaren i augustivalet Svjatlana Tsichankouskaja….

Över tvåhundra gripna på Frihetsdag

Sporadiska lokala manifestationer rapporteras av Belsat på gårdagens Frihetsdag, årsdagen av 1918 års belarusiska republik. I Minsk var antalet poliser ibland större än antalet protesterande.