Stefan Löfvens politikerkollega gripen i Minsk

Ihar Barysau och Stefan Löfven under en socialdemokratisk konferens i Berlin häromdagen. Barysau greps när han landat på flygplatsen i Minsk, på väg hem från konferensen.

Natten till onsdagen greps oppositionspolitikern Ihar Barysau på Minsks flygplats. Barysau, som är förste vice ordförande i det belarusiska socialdemokratiska partiet Hramada, hade just landat på flygplatsen efter att ha deltagit i en stor internationell politikerkonferens i Berlin, tillsammans med bland annat Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Barysau hölls sedan kvar på flygplatsen i tre timmar. Han kroppsvisiterades och fick sin dator med tillhörande minneskort konfiskerad. Sedan släpptes han fri.

Sannolikt beror ingripandet på att Barysau är en av initiativtagarna till den regimkritiska demonstration som enligt planerna ska genomföras i staden Mahiljou idag.

Totalt har mer än hundra oppositionspolitiker, demokratiaktivister och journaliter gripits i Belarus under de senaste två veckorna. Tiotals har dömts till kortare fängelsestraff.

Vi i Östgruppen har uppmanat Sveriges regering att reagera på den aktuella händelseutvecklingen i Belarus. Hittills har det dock varit helt tyst från regeringens sida. Vågar man hoppas att det blir ändring på den saken nu?